Advertentie

Trek naar het oosten

©-

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zal de balans van de macht in de volgende twintig jaar ruwweg van het westen naar het oosten kantelen. Door een samenloop van factoren worden de oude zekerheden, opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog definitief begraven.

(tijd) - Die overgang zal in een ongezien tempo verlopen. Zo neemt de invloed van China erg snel toe. Het land wordt niet alleen de tweede economische macht ter wereld, maar ook militair zal het een onmiskenbare macht vormen. India moet ook profiteren van de economische groei. Voor Rusland wordt het kantje boord. Potentieel is het land erg rijk maar te zwakke investeringen in de energiesector en de verregaande corruptie zouden de machtsbasis kunnen ondermijnen.

Een conclusie van de National Intelligence Counsel, die de inlichtingendiensten overkoepelt, is dat de VS niet langer de enige grootmacht zullen zijn. De invloed van de VS zal wegtanen en in de nieuwe wereldorde zal er een multipolair systeem ontstaan, dat niet noodzakelijk meer stabiliteit brengt, integendeel.

De verschuivingen in macht en invloed maken het hele systeem  gevoeliger aan schokken, terrorisme en zelfs oorlogen.
Bovendien zullen andere krachten dan de nationale regeringen steeds meer invloed verwerven. Ondernemingen, drukkingsgroepen en religies zullen ook de weg van de geschiedenis bepalen.

Over Europa is het rapport van de National Intelligence Counsel eerder pessimistisch. In de Europese Unie neemt de welvaart wel toe, maar dat vertaalt zich niet in een belangrijke rol op het wereldtoneel. Deemsteren de VS weg, dan zal de Europese stem helemaal vervagen. Sterker nog, als Europa er niet in slaagt de geïmmigreerde moslimgemeenschap te integreren in de maatschappij, dan komen er moeilijkheden van. Omgekeerd zou een goede integratie de vergrijzing van Europa kunnen opvangen.

Het rapport is geschreven voor Barack Obama, de volgende president van de VS. Hij beloofde zijn kiezers ‘change’, verandering. En die zullen ze ook krijgen, zelfs zonder hem. De VS staan voor de uitdaging om een wereldmacht te blijven en de overgang naar de multipolaire wereld in goede banen te leiden. Hoe snel de verandering zal lopen, durven de Amerikaanse inlichtingendiensten niet voorspellen. Evenmin dat een gebrek aan energie, voedsel en water niet tot grote conflicten kan leiden. Naar Amerikaanse normen waren de auteurs van het rapport al behoorlijk pessimistisch over de eigen invloed, maar ook over de veiligheid in de wereld. Dat de invloed van Al Qaeda snel zal afnemen, is mooi meegenomen. Maar de auteurs sluiten niet uit dat andere conflicthaarden tot uitbarsting komen.

Voor Europa zijn de lessen ook duidelijk. We zullen een weg moeten vinden om tot een geïntegreerde maatschappij te komen waar economische groei de welvaart voor iedereen bevordert. En we zullen moeten waken dat onze stem niet helemaal verloren gaat in het internationale kapittel.

Jean Vanempten 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud