Trichet ziet het licht

Heeft Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), de nieuwste Star Trek-film gezien die sinds donderdag in de zalen speelt? Net als Captain Kirk voert hij het thema van de film, ‘to boldly go where no man has gone before’, hoog in het vaandel.

(tijd) - Trichet verlaagt niet alleen de rente tot het laagste peil ooit, hij voert tegelijk drie stoutmoedige maatregelen in om de economie aan te zwengelen.

  • Ten eerste verlengt de ECB de looptijd voor leningen aan banken tot een nooit geziene twaalf maanden.
  • Ten tweede mag de Europese Investeringsbank rechtstreeks bij de ECB aankloppen om zich te financieren.
  • En de derde, meest verrassende maatregel is de aankoop van ‘covered bonds’ (bankobligaties met hypotheken als onderpand).

Trichet heeft in minder dan een jaar een complete metamorfose ondergaan. Vorige zomer verhoogde hij nog de rente, zelfs toen al duidelijk was dat de economie in de versnelling ‘achteruit’ stond en dus ook de inflatie een knik zou krijgen. Helaas kan Trichet niet zoals Captain Kirk terugreizen in de tijd om zijn vergissing recht te zetten. Maar het is opvallend hoe zijn denken in korte tijd compleet veranderd is. De hardnekkige inflatievrees heeft plaatsgemaakt voor het besef dat deflatie mogelijk nog een groter gevaar is.

Hoewel Trichet donderdag het woord ‘deflatie’ zorgvuldig vermeed, is het duidelijk dat zijn maatregelen een sneeuwbal van almaar dalende prijzen moeten voorkomen. Want hoewel de beurzen en enkele voorlopende sentimentsindicatoren fors verbeterden, is de Europese economie nog steeds zwaar ziek. De capaciteitsbenutting bevindt zich op een dieptepunt, en de werkgelegenheid zal eerst nog dalen alvorens weer te herstellen. Die factoren kunnen prijsdruk veroorzaken.

Het zou natuurlijk beter geweest zijn indien Trichet wat vroeger in actie was geschoten. Maar we kunnen de ‘onconventionele maatregelen’, zoals de ECB ze noemt, alleen maar toejuichen. Het verlengen van de looptijden voor leningen aan banken biedt de financiële instellingen meer zekerheid over hun financiering. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn er al bewijzen dat de banken daardoor makkelijker en tegen lagere tarieven geld uitlenen.

Ook de aankoop van covered bonds zal de kredietkranen naar de bedrijven en de gezinnen beter laten stromen. Nu raken de banken die obligaties niet kwijt, waardoor het geld niet kan dienen voor kredietverstrekking en geldgroei. 60 miljard euro voor die maatregel lijkt niet veel, maar Trichet beseft het gevaar voor een inflatieversnelling op lange termijn. Bovendien lijkt het verstandig even af te wachten hoe de economie evolueert alvorens nog meer geld in omloop te brengen. We mogen ook niet vergeten dat ‘conventionele maatregelen’, zoals een gewone renteverlaging, pas nu echt tot resultaten leiden, nu de vrees voor de totale ineenstorting van het financiële systeem  zo goed als verdwenen is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud