Valse start

©Saskia Vanderstichele

Als de federale regeringsonderhandelaars het deze week niet eens worden over welke Belg ze steunen voor de Europese topjobs, is hun regering slecht gestart nog voor ze begonnen is.

Nu de vakantie op haar laatste benen loopt, komt ook de zoektocht naar de Europese topfuncties - begonnen na de verkiezingen van 25 mei - weer onder stoom. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet dit weekend blijken dat ze de Spanjaard Luis De Guindos wel ziet zitten als voorzitter van de eurogroep. De huidige voorzitter van die belangrijke vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden, Jeroen Dijsselbloem, mag dan weer stilaan een kruis maken over zijn Europese ambities omdat hij in de verkiezingscampagne een boekje opendeed over het tabaks- en alcoholverbruik van Jean-Claude Juncker. Die zit de komende vijf jaar - helaas voor Dijsselbloem - de Commissie voor.

In ons land woedt nog de strijd om wie Karel De Gucht mag opvolgen in de Commissie. De Gucht zelf blijft kandidaat, bleek dit weekend nog in een interview. Ook Didier Reynders aast op de Europese Commissie. En Marianne Thyssen maakt vandaag in De Tijd duidelijk dat ze zich niet aan de kant laat schuiven en kandidaat is.

Het goede nieuws is dat elk van de drie ervaring kan voorleggen. Als commissaris voor Handel zit Karel De Gucht op een van de belangrijkste posten van de Commissie, zeker nu onderhandelingen lopen over een historisch handelsakkoord met de Verenigde Staten. Reynders was van 1999 tot 2011 minister van Financiën en zat al die tijd - waaronder de woelige jaren van de eurocrisis - dus ook in de eurogroep. Thyssen zit dan weer sinds 1991 in het Europees Parlement en heeft de langste EU-carrière van de drie.

Belangrijk voordeel voor Thyssen is dat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker belangrijke portefeuilles heeft beloofd aan de landen die vrouwen voordragen. Het Europees Parlement geeft pas groen licht aan de Commissie-Juncker als die genoeg vrouwen telt.

Uit de benoemingspuzzel vallen twee conclusies te trekken. De eerste is dat de internationale politiek niet ingrijpend anders of beter is dan de Belgische. Overal is de strijd hevig. Overal spelen partijkleuren, geografische evenwichten en man-vrouw-verhoudingen. De tweede conclusie is dat de Europese puzzel moeilijk is voor de Belgische regeringsonderhandelaars. Het dwingt hen nu al knopen door te hakken over topfuncties, terwijl ze nog belangrijke hordes moeten nemen. Vandaag beginnen ze pas aan de zoektocht naar 17 miljard euro besparingen of extra inkomsten.

Toch is het belangrijk dat België nu al beslist wie naar de Commissie kan. Dit weekend proberen de Europese regeringsleiders en staatshoofden - voor de tweede keer - de knopen over de topjobs door te hakken. Mochten de federale onderhandelaars het niet eens worden, doen ze de facto afstand van de Belgische ambitie om een internationale topjob binnen te halen. De Zweedse coalitie zou daardoor al belangrijke kansen missen nog voor ze begonnen is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud