Vechten tegen de vierde golf

Redacteur Politiek

In de strijd tegen corona loopt de weg van het minste kwaad deze winter langs de terugkeer van mondmaskers en een bredere introductie van het Covid Safe Ticket. In de hoop dat dat volstaat.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept maandag zijn kernkabinet bijeen over de stijgende coronacijfers, ter voorbereiding van een Overlegcomité vrijdag. Twee maatregelen die voorliggen, zijn een bredere toepassing van het Covid Safe Ticket en de herintroductie van de mondmaskers op plaatsen waar ze al verdwenen waren.

Zo zien we deze week een déjà-vu die we liever niet meer zouden beleven. Opnieuw is er ongerustheid over de dagelijkse coronacijfers, opnieuw is er de opbouwende retoriek naar het Overlegcomité van vrijdag, opnieuw is er de nervositeit van burgemeesters die sneller actie ondernemen dan wat de Vlaamse of de federale regering beslist.

Maar de cijfers zijn helaas wat ze zijn. Van al wie wordt getest, blijkt 7 procent besmet met het virus. Dat ligt boven de alarmdrempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert. Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg bleef maandenlang stabiel op een honderdtal, maar is nu opnieuw gestegen naar 230.

Nieuwe maatregelen dreigen deze week op twee belangrijke punten van kritiek te stuiten. De eerste is dat een herintroductie mondmaskerplicht neerkomt op een ‘stop-and-gobeleid’, waar de mensen op den duur niet meer aan uit raken. Waarom de versoepeling, als het nadien toch weer strenger moet?

Toch is daar een goede reden voor: het respecteren van de vrijheid. De overheid kan de vrijheid van de burgers alleen maar inperken als ze daar bijzonder goede redenen voor heeft. In dit geval is dat het beschermen van anderen. Daarom is het haar plicht de coronaregels te versoepelen zodra het kan, maar ook ze weer strenger te maken zodra het helaas weer nodig wordt. Alle andere opties leiden ofwel naar autocratie, ofwel naar laksheid.

Segregatie

Een tweede punt van mogelijke kritiek is dat de brede invoering van een Covid Safe Ticket tot een segregatie van de samenleving leidt. Wie zich de vrijheid toe-eigent geen vaccin te nemen, zal niet dezelfde bewegingsvrijheid krijgen als wie dat wel doet.

Toch gaat ook dat niet helemaal op. Dit is opnieuw een maatregel die mensen beschermt. Bovendien is de segregatie niet absoluut: wie wil, kan zich nog altijd laten vaccineren. Wie dat niet wil, kan zich nog altijd laten testen en kan - heel even - het Covid Safe Ticket krijgen. Wie ook dat niet wil, kan er nog altijd voor kiezen drukke plaatsen te mijden.

Opnieuw zijn alle alternatieven erger. Ofwel doen we niets en dreigen we opnieuw af te glijden naar een scenario waarin de ziekenhuizen overbelast worden en winkels, cultuurcentra, cinema's en horecazaken weer dicht moeten. Ofwel wordt een Covid Safe Ticket alleen maar na vaccinatie toegekend en beperken we de opties van mensen nog harder, terwijl het niet strikt nodig is.

Niemand heeft zin in een vierde golf. Maar het tempo van deze strijd tegen het virus wordt niet bepaald door de politieke wereld, maar door het virus zelf. Hoe die strijd er uitziet, is wel een taak voor de politiek. En dan lijken mondmaskers en Covid Safe Tickets op dit moment het minste van alle kwaad, in de hoop dat het volstaat.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud