Verankering Biobest

Het biologische bedrijf Biobest uit Westerlo komt in handen van een consortium van bedrijven rond de opmerkelijke Waalse zakenman Jean-Marie Delwart. Biobest, actief in biologische bestuiving met hommels en in de biologische bestrijding van schadelijke insecten, is een relatief klein maar wel uniek bedrijf, zelfs op wereldschaal. De overname van dit Kempense bedrijf betekent in feite een verankering van unieke technologie in België.

(tijd) De overname door dat consortium rond Compagnie du Bois Sauvage, Floridienne en Domaine d'Argenteuil is verre van toevallig. Delwart, inmiddels eigenaar van het kasteel van Argenteuil, heeft de jongste jaren als voorzitter van de holding Floridienne een neus gehad voor unieke en vooral natuurlijke producten. Hij vormde dit eerder saaie chemiebedrijf om tot een bedrijf dat natuurlijke producten en fundamenteel onderzoek in natuurlijke processen stimuleert. Grote winst leverde dat tot nu toe niet op. Het betekent investeren in de toekomst. Met de overname van Biobest zet Delwart samen met Compagnie du Bois Sauvage en met Floridienne die strategie van investeren in de toekomst voort.

België zag de jongste tien jaar bijna al zijn grote bedrijven in buitenlandse handen overgaan, op enkele grote uitzonderingen na zoals Solvay, UCB, Bekaert en Agfa-Gevaert. Ook middelgrote bedrijven zoals Ontex zijn niet langer veilig voor het overvloedige risicokapitaal van buitenlandse groepen. Weldra volgen ook Indaver, Balta, Unilin, Carestel en noem maar op. De eigen verankeraars laten het stelselmatig afweten en verkopen aan de meest biedende. Slechts weinig risicokapitaalfondsen in België gaan nog voluit voor verankering van eigen bedrijven. Die verkoop vertaalt zich op termijn in een verhuizing van beslissingsmacht van Brussel of Antwerpen naar Parijs, Londen, New York, of naar Ierland en Schotland, waar risicokapitaalfondsen thuis zijn.

Intussen heeft de kracht van de Belgische en vooral de Vlaamse economie zich verlegd naar talloze kleinere innovatieve bedrijven, vooral in de biotechnologie, rond de universiteitssteden Leuven, Gent, Luik en Brussel. Om die bedrijven over te nemen is meer nodig dan een financiële analyse. Het vereist ook visie en durf en geloof in de toekomst. De koele rekenaars van grote risicokapitaalfondsen kunnen dat moeilijk aan hun directie en aan hun beleggers verkopen.

Dat creëert een kans voor innovatieve ondernemers en kleinere beleggingsfondsen. Delwart is een typische zakenman die precies die leemte invult, voorheen via Floridienne en nu via de vennootschap Domaine d'Argenteuil. Bedrijven als Biobest, die nu in die invloedssfeer terechtkomen, varen daar wel bij. Zij krijgen zo tijd, geld en ruimte voor innovatie en verdere groei. Vlaanderen staat sterk in kleine biotechbedrijven via het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Gent (VIB) en in micro-elektronica via IMEC in Leuven. Dat soort bedrijven vormt het industriële weefsel van de toekomst in het land. Daar hoort Biobest zeker bij. Een dergelijk bedrijf verankeren garandeert dat België op langere termijn nog een industriële toekomst heeft.

Guy Van den Broek

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud