Advertentie

Verblind door snel gewin

Pakken overnamenieuws, gisteren! Een kleine greep uit het royale aanbod: Cisco Systems koopt WebEx voor 3,2 miljard dollar. Intercontinental Exchange biedt ongevraagd 9,9 miljard dollar op CBoT. Imperial Tobacco betaalt 11,5 miljard euro voor Altadis. General Electric en Blackstone zouden PHH kopen. Cadbury Schweppes plaatst de helft van zijn naam in de etalage. De aandelen van Atos Origin en Computer Software springen tientallen procenten hoger omdat ze allebei naar eigen zeggen benaderd werden voor een eventuele overname. Dow Chemical en Mediaset bereiden een grote overname voor, zeggen ze.

(tijd) In alle uithoeken van de bedrijfswereld wordt gesproken over fusies en overnames. Zelfs het allesbehalve ovenverse Delhaize-Ahold-scenario kwam opnieuw ter sprake. Het leek gisteren wel alsof het doorsnee zichzelf respecterend bedrijf over een grote operatie sprak uit vrees anders als tam of wereldvreemd over te komen.

Die fusiekoorts verrast niet. De internationale concurrentie neemt almaar toe nu de lands- en continentsgrenzen in het zakenleven steeds meer vervagen. Schaalvoordelen en marktleiderschap zijn in de meeste sectoren essentiële overlevingstroeven.

Voorts zijn de noodzakelijke voorwaarden voor grote overnames voorhanden. De financiers bulken van de cash en moeten met hun miljarden op zoek naar opportuniteiten die een voldoende aantrekkelijke rendementsbelofte inhouden. Het gaat hier niet alleen om durfkapitaal of hefboomfondsen. Zelfs Warren Buffett, de superbelegger die door niemand verdacht kan worden van irrationele overdrijvingen, verzucht dat zijn gigantische beleggingsgroep Berkshire Hathaway problemen heeft om haar binnenkomende miljardenstromen op een deftige manier te beleggen. 'Indien u weet heeft van een geschikte overnameprooi, bel me dan, dag en nacht', schreef hij onlangs in zijn jaarverslag.

Uiteraard houden de vele consultants, advocaten en zakenbankiers wat graag de overnamecarrousel draaiende. Ze worden vorstelijk vergoed voor hun interventies. Deze week meldde Euronext nog 105 miljoen euro aan advieskosten te hebben gespendeerd voor de fusie met de New Yorkse beurs.

Het valt af te wachten of de overnamekoorts zal leiden tot sterkere economieën en meer jobs. Het valt zelfs te bezien of de aandeelhouders er op lange termijn beter van worden. Ter herinnering: de vorige fusiegolf van 1998-2001 eindigde met de vernietiging van circa 100 miljard euro aan aandeelhouderswaarde.

Maar zolang zij die meteen langs de kassa kunnen passeren, de lakens uitdelen, zal het grote operaties blijven regenen. Het gaat hier niet alleen om adviseurs en durfkapitalisten. Veel managers die op vette bonussen rekenen, verkiezen het kortetermijngewin boven bijvoorbeeld investeringen in uitbreiding.

Ooit - en dat kan best wel nog een poos duren - krijgen wij allemaal de rekening gepresenteerd van deze wijdverspreide myopie.

Pierre Huylenbroeck

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud