Verdeelde Franse PS zoekt nieuwe koers

(tijd) - De Franse socialisten beginnen vandaag in Le Mans in mineurstemming aan hun jaarlijkse congres. Terwijl de PS intern tot op het bot verdeeld is, profiteren vooral de rechtse partijen electoraal van de crisis in de banlieues. Tot overmaat van ramp is volstrekt nog niet duidelijk wie namens de PS presidentskandidaat wordt.

'We moeten ons weer op de Fransen richten.' PS-voorzitter François Hollande en ex-premier Laurent Fabius klonken op het eerste gezicht eensgezind na afloop van een gesprek onder vier ogen. Het was het eerste rechtstreekse gesprek dat de twee toplieden van de socialistische partij in een jaar tijd voerden. De afgelopen twaalf maanden konden ze elkaars bloed wel drinken in de niet aflatende machtsstrijd in de PS. Dat vrat zoveel tijd dat de partijtijgers zich nauwelijks meer leken bezig te houden met de problemen in het land.

De laatste krachtmeting viel uit in het voordeel van Hollande. Zijn visie op de toekomstige koers van de partij haalde vorige week bij een intern partijreferendum meer dan de helft van de stemmen en versloeg daarmee de Nouveau Parti Socialiste (NPS) van Vincent Peillon en de clan rond Fabius.

Ondanks de verzoenende woorden die de drie facties in de PS gisteren en eergisteren spraken, blijft de kloof diep. Na de glasheldere overwinning van Hollandes motie bij de interne ledenraadpleging hebben zowel Fabius als de leiders van de NPS zich erbij neergelegd dat het plan van de partijvoorzitter als uitgangspunt wordt gehanteerd voor de nieuwe partijpolitiek. Fabius eist echter dat de PS in tegenstelling tot nu veel harder de confrontatie met de neogaullistische regering van premier Dominique de Villepin aangaat. Fabius vindt dat de PS onder Hollande veel te aardig is voor de UMP van Chirac en de Villepin. De NPS heeft echter niet zo veel kritiek op de vorm als wel op de inhoud. NPS-leider Vincent Peillon eist vooral op het gebied van Europa, het koopkrachtbeleid en de staatsinrichting dat Hollande zijn plan radicaal wijzigt. PS-baronnen vrezen dan ook dat het compromis dat uiteindelijk zaterdag of zondag uit de bus zal komen vis noch vlees zal zijn.

Tegelijkertijd geldt het congres in Le Mans als officiële startsein voor de aanloop naar de aanwijzing van de socialistische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2007. De PS wil al eind volgend jaar haar kandidaat kiezen maar heeft nog niet bepaald hoe dat gaat gebeuren. Duidelijk is in ieder geval wel dat de partij over kandidaten niet te klagen heeft. Vast staat dat niet alleen Fabius en Hollande, maar ook ex-minister van Economische Zaken en Financiën, Dominique Strauss-Kahn, ex-minister van Cultuur Jack Lang, de burgemeester van Lille Martine Aubry en Hollandes echtgenote en voorzitster van de regio Poitou-Charentes, Ségolène Royal zich kandidaat zullen stellen. De lijst wordt ongetwijfeld nog langer.

Alsof dat nog niet genoeg is, groeit het vermoeden dat ex-premier Lionel Jospin zich komt opwerpen als redder-in-nood. Jospin heeft zich het afgelopen half jaar echter steeds nadrukkelijker met de crisis in de PS bemoeid. In mei gaf hij een aantal televisie-interviews om de oui-campagne van de PS voor het referendum over de Europese grondwet te steunen en een maand geleden publiceerde hij een boek waarin hij zijn politieke visie uit de doeken doet.

Bas KURSTJENS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud