Verenigde Staten trekken zich terug uit verdrag Strafhof

De Verenigde Staten doen niet meer mee aan het Internationale Strafhof. Washington trok zich maandag terug uit het verdrag tot de oprichting van het hof. Volgens de Amerikaanse gezant voor oorlogsmisdaden, Pierre-Richard Prosper, zit het mandaat voor het Strafhof boordevol gaten.

Pierre-Richard Prosper haalde het Internationaal Strafhof maandag helemaal onderuit. 'Het verdrag vertoont lacunes, het is ontoereikend om de politisering van de procedures te vermijden.' Daarmee greep de regeringsgezant naar een van de Amerikaanse argumenten om de samenwerking met het Strafhof te weigeren. De VS hebben steeds gevreesd dat hun tegenstanders het hof gaan misbruiken als politiek instrument.

De VS stuurden de Verenigde Naties maandag een brief waarin ze verklaren dat ze 'niet van plan zijn deel te nemen aan het Strafhof'. 'Bijgevolg zijn we ook niet langer gebonden aan de verplichtingen die voortvloeien uit de ondertekening van het verdrag', zei Prosper. De toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton ondertekende het verdrag in december 2000, enkele weken voor hij de macht zou overdragen aan George Bush.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, had zondag al bekend dat de VS een deelname aan het Internationaal Strafhof niet zien zitten. 'Vermits we niet van plan zijn het oprichtingsverdrag te ratificeren, lijkt het ons aangewezen de VN daarvan op de hoogte te stellen', zei de minister. Volgens Powell zijn de rechters van het Strafhof geen verantwoording verschuldigd aan een hogere instantie, zelfs niet aan de VN-Veiligheidsraad. 'We denken dat dit een ongeschikte situatie was voor onze soldaten, diplomaten en politieke leiders.'

De VS kregen gisteren zware kritiek voor hun beslissing. Volgens voorstanders van het Strafhof zet Washington zijn geloofwaardigheid op het spel. Vier weken geleden ratificeerde het zestigste land het verdrag, zodat het Strafhof op 1 juli de deuren kan openen. De instelling buigt zich over de zwaarste misdaden, zoals misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide.

EZ

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud