Verkeerde keuze

De Amerikaanse monsterboete die BNP Paribas boven het hoofd hangt, bedreigt ook België als aandeelhouder van BNP Paribas. Onze regering maakte vorig jaar een verkeerde keuze.

Het geschil tussen de Amerikaanse justitie en de Franse bank BNP Paribas lijkt uit te draaien op een monsterboete voor de Franse bankgroep. Het dossier is complex, want de Franse bank zou geen regels van Frankrijk of Europa overtreden hebben, maar zich wel schuldig gemaakt hebben aan inbreuken op Amerikaanse embargo’s. Aan dit complexe dossier zit ook een Belgisch luik. Want met

10,3 procent van het kapitaal is de Belgische overheid de grootste aandeelhouder van de bankgroep, een overblijfsel van de verkoop van Fortis Bank aan de Franse groep.

Vorig jaar verkocht federaal minister van Financiën Koen Geens 25 procent van het Belgische filiaal BNP Paribas Fortis aan het Franse moederhuis. Geens hoopte daarmee de Belgische schuldgraad onder de symbolische grens van 100 procent van het bbp te duwen. Dat mislukte, omdat België links en rechts schulden buiten de statistieken had gehouden.

De verkoop van de blokkeringsminderheid in het Belgische filiaal was niet meteen de beste strategische zet. Sinds 2008 blijft ons land op de participatie in de Franse bankgroep zitten. De vraag is alleen: wat stel je voor met 10,3 procent van de aandelen in een groot Frans huis als BNP Paribas? Niet veel, valt te vrezen, en dat is ook logisch. De dreigende boete van de Amerikaanse overheid weegt nu al op de beurskoers. Bovendien zal de Franse bankgroep nog eens geconfronteerd worden met de Europese stresstest. Als de aderlating zo groot wordt als de bedragen die circuleren, wacht mogelijk een kapitaalverhoging. Bovendien dreigt de dividendenstroom van de bankgroep, waarvoor de participatie officieel wordt aangehouden, tijdelijk stil te vallen.

De slotsom is dat de regering in dit dossier de verkeerde keuze heeft gemaakt. Als de Belgische overheid toch nog een vinger in de pap wou, had ze beter gekozen voor de Belgische dochter en niet voor de Franse moeder.

De blokkeringsminderheid, die de overheid had in BNP Paribas Fortis, bood wel degelijk een hefboom om strategische beslissingen te beïnvloeden. Ze bood de kans om op zijn minst een uitkijk te houden op wat Parijs van plan is met het Belgische filiaal, dat nog altijd de grootste bank van dit land is. In Parijs bij de moedergroep heeft men die hefboom niet.

Het gevolg is dat België gelaten de impact van de Amerikaanse justitie op BNP Paribas moet ondergaan. Hoe groot de schade uiteindelijk zal zijn, valt moeilijk te ramen. Maar het is zeker dat de overheid bibbergeld zal moeten betalen voor een verkeerde strategische keuze. En dat had perfect vermeden kunnen worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud