Advertentie

Verkiezingskoorts

©-

Twee weken voor de regionale verkiezingen lijkt het er steeds meer op dat de uitslag van die stembusgang ook gevolgen zal hebben voor de federale regering. Dat wakkert de idee voor samenvallende regionale en federale verkiezingen alleen maar aan. Niet ten onrechte trouwens, want de federale politiek bevindt zich al weken in een impasse.

'Het is niet omdat de regionale en federale verkiezingen niet samenvallen dat de uitslag van de regionale verkiezingen geen invloed kan hebben op de samenstelling van de federale regering', zei federaal vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (Open VLD) gisteren in het VRT-programma De Zevende Dag.

De Gucht kijkt vooral naar het zuiden van het land. Daar is de kiesstrijd ontaard in een bitsig gevecht tussen de liberale Mouvement Réformateur (MR) van Didier Reynders en de Parti Socialiste (PS) van Elio Di Rupo. Vooral de MR laat geen kans liggen om de door schandalen verzwakte PS onder uit te halen.

'Als er iets fundamenteel verandert in Wallonië, dan sluit ik niet uit dat dat gevolgen heeft op het federale vlak', vatte De Gucht de situatie gisteren samen. Als de PS zwaar verliest, zoals De Gucht verwacht, is een exit uit de federale regering niet uitgesloten. 'Je kan moeilijk naast de schandaalcultuur van de PS kijken', dixit de liberale vicepremier.

Reynders hoopt dat zijn MR ook na 7 juni de grootste partij blijft in Franstalig België. Als hij zijn slag thuishaalt, moeten de andere partijen kleur bekennen, vindt hij. De PS koos vorige week bij monde van haar federale vicepremier Laurette Onckelinx voor de vlucht vooruit. 'Als onze strijd, onze ideeën, onze waarden storen, als een andere regeringspartij er niet meer mee kan leven, dan blijf ik geen seconde langer in die meerderheid.'

De ruzie tussen MR en PS heeft nu dus al een nefaste impact op de federale regering. Het werk daar ligt volledig stil. Federaal premier Herman Van Rompuy (CD&V) maakt daar trouwens geen geheim van. Hij liet al eerder verstaan dat zijn regering tot 7 juni op een laag pitje zal draaien. En dus ondernam de regeringsleider ook niets om de ruzie tussen zijn coalitiepartners PS en MR te sussen.

Het is nog maar de vraag of Van Rompuy op 8 juni met een fris gemoed uit de startblokken kan schieten. Zoals De Gucht gisteren zei, kijkt de premier mogelijk aan tegen een wijziging van zijn regeringscoalitie. En dat zal weer veel tijd en energie kosten, waardoor de aanpak van dringende dossiers - zoals de economische crisis en de staatshervorming - weer op de lange baan wordt geschoven.

Van uitstel kan makkelijk afstel komen, zeker wanneer de federale regering er de brui aan geeft. De Gucht zei in een interview dit weekeinde alvast dat hij geen zin heeft in een 'caretaker government' die tot 2011 de lopende zaken regelt zonder structurele ingrepen te doen.

Dan bieden vervroegde federale verkiezingen een uitweg, ware het niet dat die dan plaatsvinden enkele maanden na de regionale verkiezingen. Door de huidige impasse krijgt de idee om regionale en federale verkiezingen te laten samenvallen, niet geheel ten onrechte opnieuw weerklank.

Erik Ziarczyk

Redacteur Politiek & Economie

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud