Verstandige zet

De Amerikaanse overheid zet de grootste reddingsoperatie op het getouw sinds de Grote Depressie van de jaren 30 om de financiële wereld te hulp te snellen. De VS creëren een speciaal vehikel om de rommelkredieten over te nemen die de balansen van de banken versmachten.

(tijd) - Actie was dringend nodig, want  het financieel systeem dreigde op een ramp af te stevenen. In één week gingen gevestigde namen als Lehman Brothers, Merrill Lynch en AIG op de fles, of werden ze overgenomen. De liquiditeit op de geldmarkt, de levensadem van de banken en daarmee de economie, dreigde op te drogen. Dat het plan de Amerikaanse belastingbetaler honderden miljarden dollars dreigt te kosten, is erg, maar nog altijd te verkiezen boven een tweede Grote Depressie.

Het plan komt neer op een herkapitalisatie van het Amerikaanse financieel systeem door de overheid, en werd met gejuich onthaald op de beurzen. Toch zitten nog addertjes onder het gras. Want alleen de Amerikaanse banken kunnen hun rommel doorsluizen naar het nieuw op te richten staatsfonds. De Europese, Aziatische of Latijns-Amerikaanse banken die herverpakte Amerikaanse hypotheken kochten, blijven met die producten op hun balans zitten.

Toch is het plan-Paulson ook goed nieuws voor de rest van de wereld. In de eerste plaats verkleint het de kans dat nog een grote Amerikaanse instelling de boeken moet sluiten. Dat doet het vertrouwen herstellen, waardoor de internationale tarieven waartegen banken aan elkaar geld lenen fors kunnen dalen.

Ten tweede zullen de Amerikaanse banken hun illiquide kredieteffecten niet meer tegen eender welke prijs moeten dumpen. Andere instellingen zullen daardoor geen ridicuul lage waarderingen op die effecten in hun boeken moeten inschrijven. De kans is groot dat de golf afboekingen eindelijk afneemt.

Maar het derde, en wellicht belangrijkste element is dat de banken in de VS eindelijk weer hun werk kunnen doen als de smeerolie van de economie. Nu ze geen peppil maar een echt geneesmiddel krijgen, kunnen ze zich weer toeleggen op het financieren van bedrijven en gezinnen tegen normale tarieven. Een daling van de hypotheekrentes is in de VS broodnodig om de huizenmarkt aan te zwengelen. Dat kan de Amerikaanse economie er weer bovenop helpen, en daarmee de rest van de wereld.

Toch is het voor de belegger misschien te vroeg om nu al victorie te kraaien. Het voorgelegde reddingplan is een goede zaak, maar het zal minstens maanden duren eer het Congres de operatie goedkeurt. Bovendien is een groot deel van de beurshausse gisteren te danken aan ‘short covering’, speculanten die gokten op een daling van de koersen maar gisteren massaal aandelen terugkochten. ‘Shorten’ wordt aan banden gelegd.

Maar er is alvast hoop. In maart 2003 startte de jarenlange remonte van de beurzen met een gelijkaardige spectaculaire dagklim van de indexen. De reële economie moet weliswaar nog de gevolgen van de kredietcrisis ondergaan, maar de beurs kijkt altijd vooruit. Alleen door hernieuwd vertrouwen kan de crisis overwonnen worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud