Senior writer

De angst voor het nieuwe coronavirus kan schadelijker zijn dan het virus zelf. Maar voorlopig is er geen pasklaar antwoord om het virus en de ermee gepaard gaande paniek in te dijken.

De draconische maatregelen in China lijken stilaan effect te hebben. Het aantal nieuwe besmettingen vlakt af terwijl het aantal genezen patiënten stijgt. China kon dat alleen realiseren door grote delen van het land volledig lam te leggen, en daarmee ook de economie. De gevolgen van die ingreep zullen zich wereldwijd laten voelen.

Maar het virus laat zich niet zo makkelijk bedwingen. Op zijn minst drie haarden buiten China leiden tot een snelle verspreiding: Zuid-Korea, Iran en Italië.

De uitbraak in Zuid Korea is nog niet onder controle. Naar Chinees model wordt het dagelijks leven er gedeeltelijk lamgelegd om de strijd tegen het virus efficiënter te voeren.

Het virus indijken is de voorwaarde om de onzekerheid en de paniek te doen wegebben.

Iran is de onzekerste factor. Het regime staat niet bekend om zijn transparantie. Hoewel officieel het aantal slachtoffers is en het aantal besmettingen evenmin hoog zou zijn, is het opvallend dat het virus plots in de buurlanden van Iran opduikt. De Iraanse grens is poreus, met veel illegaal grensverkeer. Daardoor verspreidt het virus zich snel in de omliggende landen.

Italië bewijst dat het voorzorgsprincipe niet noodzakelijk werkt. Het land verbood als eerste in Europa (en voorlopig als enige) vluchten van en naar China, maar juist daar dook het virus op. Vermoedelijk maakte een ziekenhuis een inschattingsfout en kon een besmette persoon het virus ongewild op anderen overdragen.

Vanuit Italië ging het snel. Kroatië, Zwitserland, Oostenrijk en Spanje kregen al af te rekenen met het virus. Op het Canarische eiland Tenerife is een hotel afgesloten omdat een Italiaanse arts positief getest heeft.

Er is nog veel onzekerheid over Covid-19. De incubatietijd zou 14 dagen zijn, maar er zijn verhalen dat dragers van het virus er langer over doen voor ze de ziekteverschijnselen vertonen. Of dat ze zelfs ongemerkt het virus overdragen, door zelf niet ziek te worden. Dat maakt de bestrijding zeker niet eenvoudiger.

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie is het te vroeg om te spreken van een pandemie, maar dinsdag benadrukte de VN-organisatie wel dat de wereld zich moet voorbereiden op een verdere uitbraak van het virus. België heeft een noodplan klaar, verzekert minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ze maakt zich maar weinig illusies dat het coronavirus hier niet zou opduiken.

Het virus tast ook de beurswereld aan, zoals het eerder al de productie in China gedeeltelijk verlamde en internationaal de logistieke ketting onderuit haalde. De economische consequenties zijn voorlopig moeilijk te becijferen.

De eerste opdracht blijft het virus indijken, en dat is minder evident dan het lijkt. Het is wel de voorwaarde om de onzekerheid en de paniek te doen wegebben. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud