Vivaldi moet uitdagingen aanpakken met gezond verstand, niet met dreigementen

Senior writer

De ruim 400 mensen zonder papieren hebben ervoor gekozen hun hongerstaking te beëindigen. De politieke crisis die de voorbije week in de lucht hing, is daarmee bezworen.

In de Brusselse Begijnhofkerk en in de gebouwen van de ULB en de VUB waren sinds 23 mei ruim 400 mensen zonder papieren in hongerstaking. Ze eisten een collectieve regularisatie, zodat ze allemaal legaal in ons land zouden kunnen blijven. Vorige week stopten sommigen van hen ook met drinken, wat de situatie nog erger maakte.

Ideologisch kwam het tot een breuk in de regering. De PS en Ecolo dreigden uit de regering te stappen als er een dode zou vallen, Open VLD, MR, CD&V en Vooruit hielden vast aan het regeerakkoord, waarin staat dat van een nieuwe collectieve regularisatieronde geen sprake kan zijn. Dat zou tot een aanzuigeffect kunnen leiden. De bevoegde CD&V-staatssecretaris Sammy Mahdi hield tijdens de actie voet bij stuk. Hij pleitte voor een individueel onderzoek in een neutrale zone, wat nu lijkt te zullen gebeuren.

De politieke hetze, die afgelopen weekend begon met een Twitter-oorlog van PS, Ecolo en Groen, had iets surrealistisch. Ze kwam er enkele dagen nadat de grote waterramp in Wallonië zich had voltrokken. De mensen in de getroffen gebieden zullen vreemd naar dat politieke opbod gekeken hebben.

Bovendien woedt de coronacrisis voort door de deltavariant. Ondanks de hoge vaccinatiegraad stijgt het aantal besmettingen en is ook het indijken van die gezondheidscrisis een groot aandachtspunt voor de regering.

De uitdaging bestaat erin weer een gemeenschappelijke grond te vinden. Dat gebeurt het best met gezond verstand, niet met dreigementen.

Dat de politieke crisis is bezworen, is in deze omstandigheden geen overbodige luxe. Mahdi reageerde opgelucht. Als er een dode was gevallen, was hij de kop van Jut geweest, maar had ook de voltallige regering er ongetwijfeld gelegen.

De verwachting is dat de actievoerders tijdelijk een verblijfsvergunning om medische redenen krijgen. Of ze geregulariseerd worden, hangt af van hun individuele dossier en de wettelijke regels.

Het dossier is nu ontmijnd. Maar het is niet uitgesloten dat de regering vroeg of laat opnieuw met hongerstakers wordt geconfronteerd. Niet het minst omdat de regeringspartijen PS en Ecolo, opgejaagd door de extreemlinkse PTB, zeer gevoelig zijn voor zulke acties.

Maar ook omdat het onvermijdelijk is. Elk jaar komen mensen illegaal ons land binnen. Sommigen krijgen een uitwijzingsbevel, maar blijven toch in België. Anderen vragen nooit asiel aan en leven ondergedoken. Die mensen deden na jaren illegaal verblijf en werk een poging om met een hongerstaking de juiste papieren te krijgen.

De Vivaldi-regering kan nu weer focussen op crisisbestrijding: de heropbouw van Wallonië na de overstromingen en het onder controle houden van de coronacrisis. Na de vakantie volgt het echte werk: de ontspoorde begroting weer op koers brengen, de kerncentrales sluiten en een fiscale hervorming voorbereiden. De uitdaging bestaat erin weer een gemeenschappelijke grond te vinden. Dat gebeurt het best met gezond verstand, niet met dreigementen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud