VK neemt maatregelen tegen illegalen

(tijd) - De Britten gaan illegale immigranten sneller de grens overzetten. Dat maakte de Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, donderdag bekend. 'We zullen jaarlijks tienduizenden asielzoekers naar huis terugsturen zodra hun aanvraag afgewezen is. Degenen die in hoger beroep gaan, moeten buiten het VK het oordeel van de rechter afwachten', verduidelijkte Blunkett. Londen belooft wel het aantal visa voor legale economische immigranten uit te breiden.

De minister zei dat hij duidelijk wil maken dat het VK geen 'open huis voor mensensmokkelaars' is. Het gaat niet om asielzoekers die in eigen land met vervolging bedreigd worden, maar om de grote groepen die bij aankomst in het VK geen reden voor hun vertrek uit eigen land kunnen geven, zei Blunkett.

De Britten krijgen jaarlijks 80.000 asielaanvragen, waarvan driekwart verworpen wordt. Het duurt vaak zes maanden voordat de asielzoeker weet of hij mag blijven. Minister Blunkett zei dat de nieuwe maatregelen de enorme druk op het systeem verminderen; er zijn namelijk 30.000 gevallen in behandeling. Bovendien krijgen de ernstige gevallen daardoor snel aandacht.

In de eerste twee maanden van dit jaar waren er al meer dan 13.000 beroepszaken van asielzoekers in het VK. Die groep kan, zodra de nieuwe immigratie- en asielwet van kracht wordt, meteen de grens overgezet worden.

De Britse regering zegt dat de asielzoekers hun hoger beroep in hun thuisland of in hun 'eerste land van aankomst' kunnen afwachten. Dat land van aankomst is voor asielzoekers in het VK meestal Frankrijk en soms Belgiƫ of Nederland.

De Britten en de Fransen hebben nog steeds geen overeenkomst bereikt over het vluchtelingenkamp Sangatte bij Calais, dat 1.300 asielzoekers huist. Sangatte is de basis vanwaar dagelijks honderden asielzoekers het VK proberen te bereiken. De Britten eisen dat het centrum dichtgaat maar het is niet duidelijk welk land de 1.300 asielzoekers tijdelijk zal opnemen. De Fransen willen daarover niet beslissen voor de parlementsverkiezingen in juni.

Britse vluchtelingenorganisaties hebben cynisch gereageerd op het voorstel van de minister. Volgens hen kan het niet uitgevoerd worden omdat de meeste asielzoekers zonder papieren in het VK aankomen. De landen van herkomst willen hun mensen doorgaans alleen terugnemen als bewezen kan worden dat ze er ook echt vandaan komen. 'Andere Europese landen als Frankrijk voelen er ongetwijfeld niets voor de asielzoekers op te vangen die het VK zonder pardon weer op de kade aan de overkant van het kanaal dumpt', betogen de organisaties.

De Britten beloven wel het aantal visa voor legale economische immigranten uit te breiden. Zo hopen ze de vluchtelingen ervan te overtuigen dat ze beter gewoon een visum kunnen aanvragen als ze in het VK willen werken. De visa zijn voor tijdelijk werk in de landbouw, de constructie-industrie en de horeca. De visa zijn vooral voor jonge mensen bedoeld en zijn waarschijnlijk maximum een half jaar geldig.

TvH

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud