Vlaanderen krijgt hoogste kredietrating

Vlaanderen krijgt als eerste Belgische overheid de hoogste score van kredietwaardigheid. Het vermaarde bureau Moody's verhoogt de rating van Aa1 tot Aaa als beloning voor het orthodoxe begrotingsbeleid van de Vlaamse regering.

(tijd) Moody's evalueerde de kredietwaardigheid van tientallen regio's en steden uit verscheidene landen na een aanpassing van zijn beoordelingscriteria. In België verandert niet alleen de score van het Vlaams Gewest.

De rating van het Waals Gewest stijgt van Aa3 tot Aa2, de op twee na hoogste score. De rating van de Franse Gemeenschap blijft Aa1, maar de vooruitzichten verbeteren. België heeft al lang rating Aa1, maar Moody's zal wellicht in 2007 een verhoging overwegen. Hoe hoger de rating, hoe goedkoper een regio geld kan lenen.

De topscore van Vlaanderen is te danken aan de verbetering van de Vlaamse overheidsfinanciën, zegt Moody's. Vlaanderen boekt begrotingsoverschotten en is van plan zijn schulden volledig terug te betalen tegen eind 2008.

De kredietwaardigheid van een regio hangt af van verscheidene criteria. De belangrijkste factoren zijn het kredietrisico van de regio zelf, de financiële gezondheid van het land en de kans op financiële steun van de hogere overheid.

Volgens Moody's is er in België 80 procent kans dat de federale overheid ter hulp snelt als een regio worstelt met zware financiële problemen. Er is 90 procent kans dat zware problemen van de federale overheid de regio's besmetten, omdat de Belgische staat de meeste belastingen int en daarna een deel van de opbrengst verdeelt.

De hogere kredietwaardigheid van Vlaanderen is goed nieuws voor Aquafin. Ook de Vlaamse waterzuiveraar ziet zijn rating stijgen van Aa1 tot Aaa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud