VLIR-studie hekelt onderzoeksbeleid Universiteit Gent

(tijd) Als de Universiteit Gent als onderzoeksuniversiteit internationaal wil meespelen, moet haar onderzoeksbeleid grondig worden bijgestuurd. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). Een 'strategische wending' is allicht ook nodig voor de Katholieke Universiteit Leuven als die 'haar toppositie wil behouden'. De Vrije Universiteit Brussel krijgt dan weer enkel lof voor de manier waarop ze haar onderzoeksbeleid vorm geeft.

De VLIR liet het rapport over het onderzoeksbeleid van de universiteiten uitvoeren door een externe commissie, bestaande uit vier Nederlandse professoren. De commissie ging na of er voldoende vernieuwing is van de onderzoeksagenda, of er genoeg aandacht wordt besteed aan talentontwikkeling, hoe de onderzoeksgelden verdeeld worden en volgens welke criteria de evaluatie gebeurt.

Het rapport is niet mals voor de Gentse universiteit, die internationaal wil meedraaien en in alle disciplines aan grensverleggend onderzoek wil doen. De commissie vindt dat het onderzoeksbeleid te veel wordt overgelaten aan de onderzoeksgroepen en te weinig gestuurd wordt van bovenuit. Het model waarmee de onderzoeksgelden verdeeld worden, laat te weinig ruimte voor nieuw en risicovol onderzoek. Zware kritiek is er op de koppeling onderwijs-onderzoek. 'Er zijn groepen die wel onderwijs geven maar (bijna) geen onderzoek doen. De commissie vindt dat ongewenst voor het academische niveau van de instelling en beschouwt het als een risico voor de visitaties in het kader van de erkenning van de opleidingen.'

Ook aan het onderzoeksbeleid van die andere grote Vlaamse universiteit, de KULeuven, mag nog gesleuteld worden, oordeelt de commissie. Als de KULeuven die toppositie wil behouden, moet het bestuur het onderzoek meer sturen en moet er een 'instellingsbreed' beleid voor talentontwikkeling komen.

Opvallend is dat de commissie niets dan lof heeft voor de manier waarop de middelgrote Vrije Universiteit Brussel (VUB) haar onderzoek organiseert met de toch beperktere middelen die ze heeft. IdV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud