Advertentie

Voorkeursbehandeling

Boven de Opel-fabriek in Antwerpen pakken zich donkere wolken samen. De Europese autosector zit in een diepe crisis en Opels moedermaatschappij, het Amerikaanse GM, balanceert op de rand van het faillissement. Dat maakt de toekomst van de Antwerpse assemblagevestiging hoogst onzeker. Honderden banen zijn bedreigd.

De Vlaamse regering is bereid een financiële inspanning te doen voor Opel Antwerpen. Maar als op de hoofdzetel van GM in Detroit of op het Europese hoofdkwartier in Zürich wordt beslist de vestiging in Antwerpen te sluiten, dan koop je niet veel met de goede wil van de Vlaamse regering. Want het is geen realistisch scenario dat de Vlaamse overheid de Opel-fabriek in Antwerpen overkoopt en op eigen houtje draaiend houdt. De kans dat de werknemers daar binnenkort op de keien komen te staan, is reëel.

Dan zijn de werknemers van Fortis Bank beter af. Zij hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. Toen hun bedrijf omver dreigde te vallen, snelde de overheid te hulp met bijna 10 miljard euro. Fortis Bank is nu voor  honderd procent in handen van de staat. En die zal niet zo gauw drastisch in het personeelsbestand sabelen. Ook in de andere banken die met overheidssteun overeind zijn gehouden, Dexia en KBC, bleven herstructureringen die diep in het personeelsbestand snijden tot nog toe uit.

Er wordt duidelijk met twee maten gemeten. Vergeleken met industriële bedrijven die in de penarie zitten, krijgen de banken een voorkeursbehandeling. Het personeel in de banken is beter af dan de werknemers uit de autosector en uit veel andere zwaar getroffen sectoren.

Dat de banken een betere behandeling krijgen, is het gevolg van de bijzondere rol die ze spelen in de economie. De overheid kan het zich gewoon niet veroorloven een grote bank over de kop te laten gaan. Niet omdat dan vele honderden banen verloren gaan, wél omdat de economie daardoor volledig zou worden ontwricht. Banken zijn geen gewone ondernemingen. Ze genieten een uitzonderlijk statuut.  En dat uitzonderlijke statuut heeft voor het personeel het leuke voordeel  dat het beter beschermd is dan andere werknemers.

De crisis slaat hard toe. Maar voor de financiële sector in ons land zijn de sociale gevolgen tot dusver beperkt gebleven. De medewerkers van de banken hebben misschien wel een deel van hun variabel loon moeten inleveren, maar ze hebben in de meeste gevallen hun job nog.

Werknemers in andere sectoren hebben vaak minder geluk en worden wél het slachtoffer van de economische crisis.  Een crisis die nota bene is veroorzaakt door ontsporingen in de banksector. Natuurlijk kunnen de individuele bankmedewerkers niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat is misgelopen. Maar dat zíj de dans ontspringen terwijl anderen de volle laag krijgen, is toch wel bijzonder wrang. 

Stefaan Michielsen
Senior Writers

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud