Voortrekkersrol

Het Europees Parlement heeft gisteren een nieuwe wetgeving goedgekeurd over het gebruik van chemische stoffen. De zogenaamde Reach-richtlijn houdt in dat ruim 30.000 chemische bestanddelen, die voorkomen in alledaagse producten zoals kleding of elektronische apparaten, moeten worden geregistreerd en getest. Van de meeste van die stoffen is vandaag niet bekend of ze schadelijk zijn voor mens of dier.

(tijd) Reach is een van meest ingrijpende Europese richtlijnen tot nog toe. Niet alleen de producenten en invoerders van chemische stoffen moeten er rekening mee houden, ook de bedrijven in andere sectoren. Want als ze een bepaalde stof gebruiken in hun producten, zullen ze eerst moeten bewijzen dat die stof wel degelijk veilig is. Voor de gevaarlijkste stoffen zullen ze alternatieven moeten zoeken.

Over de Reach-richtlijn is drie jaar onderhandeld. Uiteindelijk is een compromis bereikt dat de eisen van de milieuorganisaties probeert te verzoenen met de verzuchtingen van de industrie.

Toch is Reach niet op applaus onthaald. De milieuorganisaties vinden dat de richtlijn niet ver genoeg gaat en spreken van een gemiste kans, de industrie klaagt over de administratieve rompslomp en de extra kosten waarmee ze zal worden geconfronteerd - de Duitse chemiegroep BASF spreekt van honderden miljoenen euro's, voor haar alleen.

Deze week nog bleek dat er overal in Vlaanderen schadelijke stoffen zitten in het bloed en de urine van de bevolking. Het is hallucinant dat er zoveel chemische stoffen worden gebruikt waarvan niet geweten is of ze geen kanker, allergieën of onvruchtbaarheid veroorzaken. De richtlijn komt dus zeker niet te vroeg.

De nieuwe reglementering in de Europese Unie over chemische stoffen is de strengste ter wereld. Volgens de industrie vormt dat een handicap voor de concurrentiepositie van de Europese ondernemingen op de internationale markt en zal het buitenlandse investeerders ervan weerhouden naar Europa te komen. Maar dat gevaar moet niet worden overdreven, en het weegt niet op tegen de baten van de richtlijn, al zijn die misschien niet onmiddellijk economisch te becijferen.

Met de Reach-richtlijn speelt Europa bovendien een voortrekkersrol. Andere landen zullen na verloop van tijd verplicht zijn het Europese voorbeeld te volgen en dezelfde strenge normen en standaarden toe te passen. Want hun bevolking zal uiteindelijk ook geen producten meer willen die niet even veilig zijn als de Europese. De Reach-richtlijn zou zo uiteindelijk zelfs een concurrentievoordeel kunnen worden.

Dat Europa de lat hoog legt, valt dus alleen maar toe te juichen. Vooraanstaande Nederlandse ondernemers vroegen de politici dinsdag in een open brief de bescherming van het leefmilieu, ook wereldwijd, een hogere prioriteit te geven. Met de Reach-richtlijn zijn ze al voor een stuk op hun wenken bediend.

Maar meer aandacht hebben voor mens en milieu heeft natuurlijk een prijs. Die moeten ondernemers en consumenten bereid zijn te betalen.

Stefaan Michielsen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud