VS schroeven verzet tegen Strafhof op

(tijd) - De Verenigde Staten lanceren een diplomatiek offensief om het Internationale Strafhof te ondermijnen. De regering-Bush wil met zoveel mogelijk landen bilaterale akkoorden sluiten om te vermijden dat Amerikaanse soldaten voor het Strafhof verschijnen. België is alvast niet gecontacteerd, zegt het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VS schroeven hun diplomatieke strijd tegen het Internationale Strafhof op. Over drie weken treedt het verdrag van Rome, dat het Strafhof instelt, in werking. De VN-instelling in Den Haag moet zich buigen over de zwaarste misdaden, zoals misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide.

De regering-Bush nam contact op met meer dan honderd landen om bilaterale akkoorden te sluiten. Die akkoorden bepalen dat die landen geen Amerikaanse onderdanen mogen uitleveren aan het Strafhof, schrijft de Nederlandse krant NRC Handelsblad. De VS maken voor deze regeling gebruik van een bepaling in het oprichtingsverdrag. Volgens die bepaling mag het Strafhof de uitlevering van een verdachte niet vragen als die uitlevering een internationaal verdrag schendt. Om het Strafhof te ondermijnen, moeten de VS met zoveel mogelijk landen een akkoord sluiten. De regering-Bush verwacht dat vooral de armere landen bereid zullen zijn de Amerikanen te volgen.

'De Belgische regering is niet benaderd door Washington', zegt een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland kreeg wel een voorstel voor een bilateraal akkoord. 'Maar dat is waarschijnlijk omdat het strafhof gevestigd is in Den Haag.'

Voor de VS is het onaanvaardbaar dat Amerikaanse soldaten, politici of diplomaten zich moeten verantwoorden voor het Strafhof. Washington wil daarom de instelling schade berokkenen. Het Congres bespreekt al lang een wetsontwerp dat een militaire invasie van Den Haag mogelijk maakt om er gevangen Amerikanen te bevrijden. De Senaat keurde de tekst vorige week goed. Naar verluidt eist de regering-Bush ook immuniteit voor de Amerikaanse soldaten die deelnemen aan internationale vredesopdrachten.

De VS trokken zich begin mei terug uit het verdrag tot de oprichting van het Strafhof. Volgens de Amerikaanse gezant voor oorlogsmisdaden, Pierre-Richard Prosper, zat het mandaat voor het Strafhof boordevol gaten en was het niet stevig genoeg om een politisering van de instelling te voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud