Waanzinnige tijden

Wie verkoopt nog aandelen tegen deze waanzinnige koersen, en waarom? Sinds begin dit jaar ging wereldwijd 26.000 miljard euro aan beurswaarde in rook op. De koersen van veel bedrijven zijn zo laag dat ze rekening houden met een jaren durende depressie. En toch blijven de koersen zakken.

Het zijn nu eenmaal waanzinnige tijden.  De kredietcrisis tast hoe langer hoe meer de volledige economie aan. Als zelfs de best geleide bedrijven ter wereld als Toyota er niet meer in slagen winst te maken op hun belangrijkste afzetmarkt, welk armageddon staat de bedrijven die niet in de eerste liga spelen dan te wachten?

Daarom zit de angst er bij de beleggers zo diep in dat niemand bereid is een goede prijs te betalen. Wie koopt, riskeert even later met tientallen procenten verlies opgezadeld te zitten. Daartegenover staat de massa verkopers: hedge funds krijgen geen krediet meer en moeten dus wel hun met geleend geld opgebouwde portefeuilles dumpen. Ieder fonds dat een klant ziet vertrekken, moet aandelen verkopen. Verzekeraars gooien aandelen buiten omdat ze zich geen verdere verliezen meer kunnen veroorloven als ze aan hun toekomstige verplichtingen willen voldoen. Alleen professionele handelaars die munt willen slaan uit de enorme schommelingen lijken nog te willen kopen, maar wel met de bedoeling razendsnel weer te verkopen.

Het resultaat is een berenmarkt die sinds vrijdag erger is dan na het uiteenspatten van de technologiezeepbel. De Bel20 staat 60 procent lager dan in mei vorig jaar. Aangezien de beurs een voorloper is van de reële economie, zullen we nog lang geconfronteerd worden met uiterst pessimistisch bedrijfsnieuws. De ontslagenregen is maar pas begonnen. Bedrijfswinsten, dividenden en boekwaardes zullen naar omlaag donderen.

Maar we wisten toch al dat de economie voor een zware terugval stond? De vraag is in welke mate de koersen daar al rekening mee houden. En in dat opzicht lijkt alle rede verdwenen.  Het aandeel van Bel20-lid Nyrstar kost nog 1,70 euro. De grootste zinkverwerker ging vorig jaar naar de beurs tegen 20 euro. Dat zink altijd nodig zal zijn, staat buiten kijf. Langetermijnbeleggers moeten zich dus afvragen welke kans het grootst is: komt er binnen 5 jaar eerder een euro bij of gaat er nog 1 euro af?

De economie zal niet stoppen met draaien, en zal na zware aardschokken zelfs weer aantrekken. De meeste bedrijven zullen blijven bestaan, en mensen zullen nog steeds een koffie bestellen, een Stella of Duvel drinken, of elektriciteit verbruiken.

Maar elk herstel zal traag gaan. Veel moegetergde beleggers hebben de beurs de rug toegekeerd. Ze zullen zich niet meer laten overhalen door het adagio dat aandelen op lange termijn de beste investering zijn. Fondsen en vermogensbeheerders zullen hun focus niet meer zo snel op de beurs leggen als voordien. Daarom moeten beleggers meer dan ooit beseffen dat aandelen niet louter een investering zijn, maar dat ze mede-eigenaar worden van een bedrijf. En dat zal altijd gepaard gaan met vallen en opstaan.

Serge MAMPAEY, chef Geld & Beleggen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud