Advertentie

Wantrouwen moet weg

De Belgische economie is er nog slechter aan toe dan gedacht. Gisteren bleek dat het vertrouwen van de ondernemers in december opnieuw een zware klap heeft gekregen en nu lager is dan ooit.

(tijd) - Het enorme pessimisme heeft alles te maken met de slechte economische toestand, want de val van de regering-Leterme kwam te laat om de resultaten nog te beïnvloeden. Vooral de vrije val van de productie en de bestellingen bij de industrie en de toeleveringsbedrijven is verontrustend.

Als het ondernemersvertrouwen in januari niet herstelt, moeten economen voor de zoveelste keer hun groeiprognoses verlagen. Het begint er steeds meer naar uit te zien dat 2009 een nog slechter jaar wordt dan 1993, toen de economische activiteit met 0,7 procent daalde. Vele duizenden actieven zullen hun baan verliezen en de ervaring leert dat ons land er moeilijk in slaagt de slachtoffers van een recessie later weer aan een job te helpen.

Een zware economische crisis wordt normaal bestreden door een combinatie van renteverlagingen, belastingverlagingen en hogere overheidsuitgaven. Maar de Europese Centrale Bank laat doorschemeren dat ze in januari een pauze wil inlassen omdat ze haar monetair beleid al sterk heeft versoepeld.

Voorts heeft de aftredende regering een relanceplan opgesteld dat het begrotingstekort wellicht doet stijgen tot meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product of ruim 7 miljard euro. Er rest dus niet veel ruimte voor bijkomende maatregelen.

Dat betekent echter niet dat België niets kan doen om de economische activiteit te ondersteunen. De politieke partijen moeten alles in het werk stellen om zo snel mogelijk een federale regering op de been te brengen. De politieke instabiliteit dreigt het vertrouwen van ondernemers en consumenten voort te ondermijnen en de neerwaartse spiraal te versterken.
Zonder volwaardige regering is het niet mogelijk de economie te ondersteunen. Het relanceplan is niet perfect, maar het kan helpen het wantrouwen weg te nemen.

Voldoende vertrouwen van bedrijfsleiders en gezinnen is noodzakelijk om de economie er weer bovenop te helpen. Zonder vertrouwen doen gezinnen geen grote aankopen en plaatsen ondernemingen hun investeringsprojecten in de koelkast.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen heeft het bij het rechte eind dat sommige gezinnen het geld meer kunnen laten rollen. Ondanks de economische crisis moeten veel loontrekkenden niet vrezen dat ze hun baan verliezen. De koopkracht stijgt dankzij de daling van de olieprijs en de lastenverlaging van de Vlaamse regering. De rentedaling en het relanceplan van de federale regering kunnen een extra duwtje geven.

Als kleine open economie kan België niet in zijn eentje de wereldwijde economische crisis aanpakken. Maar met een goed beleid kan ons land de schade van de recessie beperken. Daarvoor hebben we wel vlug een krachtige regering nodig. De benoeming van een verkenner in plaats van een formateur suggereert echter dat een oplossing nog niet voor morgen is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud