Advertentie

Washington biedt VN compromis aan over Strafhof

(tijd) - De Verenigde Staten hebben de VN-Veiligheidsraad een compromis aangeboden over het dispuut over het Internationaal Strafhof. Soldaten uit landen die het Strafhof niet erkennen, moeten volgens Washington onschendbaarheid genieten wanneer ze deelnemen aan VN-vredesoperaties. Tot nu toe eisten de VS onschendbaarheid voor alle VN-blauwhelmen.

Tijdens een debat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was het nog maar eens duidelijk dat de VS op niet veel steun kunnen rekenen voor hun verzet tegen het Internationaal Strafhof. Alleen India steunde openlijk de VS tijdens de discussie waaraan niet alleen de 15 leden van de Veiligheidsraad konden deelnemen. Washington is er als de dood voor dat Amerikaanse militairen voor het Strafhof moeten verschijnen. Die VN-instelling is sinds 1 juli operationeel en moet verdachten van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide berechten.

Het debat kwam er nadat de VS op 30 juni hun veto hadden gesteld tegen de verlenging van de VN-missie in Bosnië. Uiteindelijk besliste de Veiligheidsraad vorige week de missie een mandaat te geven tot 15 juli. In tussentijd zou de Veiligheidsraad een uitweg zoeken uit de crisis over het Internationaal Strafhof.

De voorstanders van het Strafhof uitten tijdens het debat felle kritiek op de houding van de regering-Bush. Zij wezen erop dat bijna 80 landen het Statuut van Rome hebben geratificeerd. Dat verdrag uit 1998 regelt de oprichting van het Strafhof. Door aan te dringen op een speciaal statuut voor VN-personeel, hollen de VS bijgevolg een internationaal akkoord uit, beweren de voorstanders. Zij benadrukten dat er voldoende garanties zijn om te vermijden dat het Strafhof een heksenjacht ontketent op Amerikaanse militairen. De VS vrezen dat hun tegenstanders de instelling gaan misbruiken door voortdurend Amerikaanse onderdanen voor de rechter te slepen.

Na zes uur discussie legden de VS de Veiligheidsraad een compromis voor. Enkel de soldaten uit de landen die het Strafhof niet erkennen, moeten gevrijwaard worden van vervolging door het Internationaal Strafhof. Washington stelt voor die uitzondering slechts een jaar toe te kennen. De regering-Bush rekent er wel op dat de VN die maatregel jaarlijks verlengen. Het valt op dat de term onschendbaarheid niet valt in de nieuwe tekst.

Het is niet zeker hoe de leden van de Veiligheidsraad zullen reageren op het Amerikaanse voorstel. De Britse VN-ambassadeur en voorzitter van de Veiligheidsraad, Jeremy Greenstock, noemde de tekst alvast een zeer goede basis voor discussie. De delegaties pleegden donderdag overleg met hun regeringen en kwamen later op de dag weer samen. De tijd dringt echter want niet alleen de VN-missie in Bosnië staat op de helling. Op 15 juli loopt ook het mandaat af voor een kleine VN-operatie in Prevlaka, een gebied tussen Bosnië en Joegoslavië. En voor eind juli moet de Veiligheidsraad ook beslissen over een verlenging van de missies in de Westelijke Sahara en Zuid-Libanon.

EZ

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud