Advertentie
Advertentie

Weg in de wind

©mfn online editor import

Electrawinds is gered. Maar de overheids vehikels die erin hadden geïnvesteerd, zijn bijna 100 miljoen euro kwijt. Iémand moet daar toch verantwoording voor afleggen?

Het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds is gered. Nou ja, gered? De Luiks intercommunale Tecteo, een onderdeel van de PS-zuil, rijft de beste stukken binnen: de windmolenparken in België, voor de Belgische kust en in Frankrijk. Andere interessante onderdelen waren eerder al verkocht, om het noodlijdende bedrijf aan cash te helpen. Een paar participaties blijven achter in het beursgenoteerde Electrawinds, dat nog maar een schim is van het trotse bedrijf dat het vroeger was. En nog slechts een fractie ervan waard is.

De aandeelhouders en schuldeisers zijn het grootste stuk van hun geld kwijt. Ook oprichter Luc Desender. Behalve de coöperatie Groenkracht, die zal het leeuwendeel van haar geld kunnen recupereren. Vanwaar die voorkeursbehandeling, met het akkoord van de meeste andere schuldeisers trouwens? Omdat sommigen er veel aan gelegen was Groenkracht uit de wind te zetten. Nogal wat gewone beleggers uit de Oostendse regio waren overgehaald om in Groenkracht te stappen. Een aantrekkelijke en risicoloze belegging, was hen voorgespiegeld. Als Groenkracht door de ondergang van Electrawinds in financiële problemen zou komen, had het een tweede Arcohistorie kunnen worden. Voor de Oostendse socialisten dit keer.

Advertentie

De socialisten halen in de Electrawinds-historie twee keer hun slag thuis: via Tecteo nemen ze de interessantste activa onder hun hoede, en ze zijn erin geslaagd Groenkracht van een financiële uppercut te vrijwaren.

Anderen betalen de prijs. Onder meer de overheidsvehikels die in Electrawinds waren gestapt, als aandeelhouder of als financier: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, Belfius, de Gimv, de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Bijna 100 miljoen euro overheidsgeld vervlogen in de wind. Zonder dat daar veel kabaal over gemaakt wordt. Omdat het ‘maar’ overheidsgeld is?

De overheid vindt het belangrijk om de productie van groene stroom aan te moedigen. Oké. Maar er is nooit een duidelijke uitleg gegeven voor de bevoorrechte relatie van al die overheidsvehikels met één groenestroombedrijf: Electrawinds. Kan het te maken hebben met het feit dat sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte een poosje voorzitter van Electrawinds is geweest? Als overheidsbedrijven willen ondernemen in de particuliere sector, moeten ze dat doen volgens de criteria van privébedrijven. Dat Electrawinds er niet in slaagde privéinvesteerders te overtuigen - omdat die de risico’s te groot vonden? - had de overheidsvehikels tot nadenken en voorzichtigheid moeten stemmen.

Dat Electrawinds nu ‘gered’ is, is geen reden om de spons te vegen over wat is gebeurd. De belastingbetalers hebben het recht te weten wie hun geld daar op het spel heeft gezet en waarom. De toplui van die overheidsvehikels moeten verantwoording afleggen over de Electrawinds-investeringen. Dat is het minste wat de belastingbetaler mag verwachten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.