Weinig Belgische bedrijven kopen eigen aandelen

(tijd) - Weinig Belgische bedrijven maken van de lage beurskoersen gebruik om eigen aandelen in te kopen. Dat leert een rondvraag bij de leden van de Bel20 en enkele kleinere ondernemingen op Euronext Brussel. Slechts een handvol bedrijven als Colruyt, Umicore en VPK Packaging kocht in de voorbije maanden en weken eigen aandelen om de koers te ondersteunen.

De inkoop van eigen aandelen is in het buitenland een veel voorkomende praktijk om de beurskoers te ondersteunen. Gisteren maakte het Nederlandse olieconcern Koninklijke Olie bekend dat het vorige week 1,4 miljoen aandelen inkocht. In de VS kondigden de beursgenoteerde vennootschappen in juli voor meer dan 35 miljard dollar inkoopprogramma's aan, meer dan het dubbele van de maand voordien. De bedrijven kunnen ervoor kiezen de ingekochte aandelen te vernietigen, waardoor de winst per aandeel voor de bestaande aandeelhouders groter wordt. Ze kunnen ze ook bijhouden om later een overname te financieren, of om aandelenoptieplannen voor het personeel veilig te stellen.

Het gros van de Belgische genoteerde bedrijven beschikt over een machtiging van de algemene vergadering om eigen aandelen te verwerven. Weinige maken er gebruik van. 'Wij kunnen met ons geld beter investeren', zegt woordvoerder Michel de Smedt van Recticel. 'Wij deden het drie jaar gelegen om onze koers te ondersteunen, maar het haalde niets uit', stelt gedelegeerd bestuurder Christian Dumolin van Koramic.

Warenhuisketen Colruyt, non-ferrogroep Umicore en kartonfabrikant VPK Packaging zien in de lage beurskoersen wel een gelegenheid om eigen aandelen op te pikken. 'Ons inkoopprogramma lag een tijd stil, maar vorige week kochten we opnieuw 4.000 stuks', verklaart gedelegeerd bestuurder René de Wit van Colruyt. VPK Packaging trok het percentage eigen aandelen op van 0,6 tot 1 procent van het kapitaal. Umicore geeft geen cijfers vrij.

De meeste andere bedrijven in Brussel die aandelen inkopen, zoals Solvay of Duvel-Moortgat, doen dat op beperkte schaal om stukken ter beschikking te hebben wanneer kaderleden hun aandelenopties verzilveren. 'Vooral om de optieplannen van onze managers in de VS te financieren, kopen wij beperkt aandelen in', zegt woordvoerder Geoffroy d'Oultremont van Delhaize. 'Maar wij kopen niet om de koers te steunen. De afbouw van de schulden is belangrijker.'

SM

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud