Wie betaalt het geannuleerde feestje?

Redacteur Politiek

De heropflakkering van het virus zet een annulatiegolf in de eventsector in gang. Dat wakkert op zijn beurt een nieuwe economische discussie aan: verdienen die bedrijven steun?

We zouden afgelopen zomer het begin van de roaring twenties beleven, maar het heropflakkerende coronavirus blijkt eens te meer nefast voor de feestvreugde. Sinds duidelijk werd dat we weer vaker een mondmasker moeten dragen en telewerken, is ruim een derde van de events die nog in 2021 waren gepland, verschoven of geannuleerd.

Samen met de oplopende hospitalisatie- en sterftecijfers laait ook de economische discussie weer op. Hoe moeten de evenementenbedrijven dit overleven? Ze zijn niet de enige met problemen. Cateraars voor bedrijfsrestaurants, broodjeszaken of supermarkten met vooral pendelaars als klant, zijn door het telewerk ook weer het gros van hun clientèle kwijt.

Geen dwang

Dat brengt ons bij de moeilijke discussie of de overheid opnieuw miljarden euro's aan steun moet klaarzetten, om straks de Belgische economie te stutten. Maar enkele zaken bemoeilijken die discussie.

Anders dan bij het begin van de pandemie dwingt de overheid geen enkel bedrijf te sluiten. Iedereen heeft het recht, met inachtname van de voorzorgsmaatregelen, te ondernemen. Maar sommige ondernemingen worden wel degelijk zwaar geraakt door de huidige maatregelen.

Door de oproep tot burgerzin en voorzichtigheid annuleren organisatoren nu zelf events. De facto gaat door het huidige coronabeleid de evenementensector grotendeels dicht, ook al kreeg die tot enkele weken geleden het signaal dat de voorbereidingen voor de eindejaarsfeesten konden worden getroffen. Beetje bij beetje lijkt de annulatiegolf ook een verbod op feesten te worden, zoals in Oost-Vlaanderen.

Een andere moeilijkheid is dat we er niet kunnen van uitgaan dat we de allerlaatste stuiptrekking van het virus beleven. Wat als een tijdelijke schok begon, dreigt ons tot een grondige economische hervorming te dwingen. De kans is groot dat we nooit meer op kantoor zullen werken zoals twee jaar geleden. Cateraars die zich daar niet aan aanpassen, kunnen niet nog jarenlang overheidssteun krijgen.

Wat als een tijdelijke schok begon, dreigt ons tot een grondige economische hervorming te dwingen.

Voor de eventsector wordt die oefening nog lastiger, omdat het virus de komende jaren mogelijk af en toe opflakkert en grote bijeenkomsten - zeker binnen - tijdelijk verboden en dus geannuleerd moeten worden.

En dan zijn er de financiële limieten. Zelfs in tijden van nulrente kan de overheid geen miljarden blijven lenen zoals in 2020. Ooit moet alles worden terugbetaald, zelfs al maakt de inflatie die inspanning met de jaren draaglijker.

Welke steun moeten bedrijven dan krijgen? Vooral wie de denkoefening maakt over wat niet meer kan, ziet de contouren opdagen. Bedrijven die zich niet aan de nieuwe realiteit aanpassen, verdienen de steun niet. Bedrijven die er niet aan ontkomen herhaaldelijk getroffen te worden verdienen die steun wel.

Misschien hebben eventbedrijven een aan-afknop nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een verzekering voor evenementen die vanwege onverwacht strengere coronamaatregelen worden geannuleerd. Misschien hebben ze het geld deze winter al een eerste keer nodig.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud