Advertentie

Wie laat zich nog inpakken?

Groene belastingen die naam waardig moeten tot een gedragswijziging leiden. Het is de mensen een milieugeweten schoppen, door hen in hun portemonnee te responsabiliseren. Groene belastingen die blijven zorgen voor begrotingsinkomsten hebben hun doel voorbij geschoten. Het betekent dat mensen hun gedrag niet hebben gewijzigd.

Dat de regering-Verhofstadt groene belastingen nodig heeft om dit jaar de begroting op koers - een overschot van 0,3 procent van het bbp - te houden, is dan ook een bedenkelijke praktijk. Na de kakofonie van de voorbije weken over de verpakkingsheffing laat niemand zich nog inpakken: dit is puur en alleen een belastingmaatregel die geld moet opleveren.

Dat was overigens ook de boodschap van vicepremier Didier Reynders bij het begin van de driedaagse top van de regering in Leuven. Hij liet weten dat er geen nieuwe groene belastingen moesten worden ingevoerd omdat de economische motor op een hoog toerental draait, waardoor de inkomsten wel vanzelf binnenstromen.

Premier Guy Verhofstadt wilde echter niet het verwijt krijgen geen moedige beslissingen meer te durven nemen, zo vlak voor de verkiezingen van 10 juni. Dus duwde hij door, samen met minister van Begroting Freya Van den Bossche (sp.a). Die laatste kon zich, na al de schade die ze in deze legislatuur al heeft opgelopen, niet veroorloven met iets minder dan een sluitende begroting tevreden te zijn.

Resultaat: de oppositie zit in een zetel om aan de verkiezingscampagne te beginnen. Verhofstadt is dan misschien wel moedig geweest, hij is toch vooral de liberaal van een in de touwen hangende partij die de belastingen heeft verhoogd. Als laatste beleidsdaad van paars is dat geen cadeau voor de kiezer, maar voor de christendemocraten.

Het is niet eerlijk. Terwijl Verhofstadt en Paars zich krom werken op een driedaagse top om ernstig beleidswerk af te leveren, is Yves Leterme te gast op de travestietenshow van Debby & Nancy op Eén. En toch is en blijft Leterme de man die staat voor hard werken, goed bestuur, waarden en normen en diets meer.

Verhofstadt kan niets goeds meer doen, Leterme kan niets slechts meer doen. De Vlaming wil Leterme als premier van België. Voor Verhofstadt lonkt de dorre woestijn. Geen Slangen die daar blijkbaar nog iets aan kan veranderen.

Wim VAN DE VELDEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud