Advertentie

Wie wist wat wanneer?

©-

Het dossier KBC blijft de politieke gemoederen verhitten. De derde reddingsoperatie voor de bank zit vol chronologische gaten. De Vlaamse regering is woedend omdat ze lang in het ongewisse werd gelaten over de problemen bij de Vlaamse bank.

Volgens onze bronnen waren de toezichthouder CBFA, de Nationale Bank, de stuurgroep en de federale regering al een maand bezig met de reddingsoperatie. De Vlaamse regering is er slechts in allerlaatste instantie bij betrokken en wist als aandeelhouder dus van niets. Net als de rest van de aandeelhouders overigens.

De problemen van KBC zijn terug te brengen tot de herstructurering van de Amerikaanse kredietverzekeraar MBIA. Die splitst zich op 18 februari op in een goed en slecht gedeelte. Het blijkt dat KBC erg veel tijd nodig had om de juiste impact in te schatten. Op zich is dat bevreemdend, want de verzekerde portefeuille bij MBIA is vrij homogeen.

Vervolgens gaat KBC, in overleg met de CBFA, op zoek naar een oplossing. De Vlaamse bank-verzekeraar maakt gebruik van een artikel uit de wetgeving om de problemen niet onmiddellijk aan de markt te melden, met als argument dat er ook een oplossing moet zijn. Dat lijkt logisch. Maar de aandelenmarkt is wel onwetend en KBC begint, net als andere bankaandelen, weer te stijgen.

Op de algemene vergadering van KBC op 30 april wordt met geen woord gerept over de problemen. Sterker nog, de toon is daar voorzichtig positief. Dat versterkt het beleggersvertrouwen nog en duwt het aandeel nog hoger. Dat KBC een oplossing wilde voordat het de problemen aan de buitenwereld wilde bekendmaken, is verdedigbaar. Maar dat de bank-verzekeraar op geen enkele manier de koersopstoot milderde, is toch wel vreemd te noemen. De beleggers werden letterlijk op het verkeerde been gezet.

De rol van de CBFA is eveneens dubieus. De toezichthouder controleert de banken en de markten. Daarin zit een mogelijk belangenconflict. In dit geval is gekozen voor de stabiliteit van de bank boven de transparantie van de markt.

De vraag blijft wie wat wanneer wist. Het is vreemd dat de Vlaamse regering buitenspel gezet zou zijn door de federale regering, terwijl CD&V en Open VLD toch op beide niveaus vertegenwoordigd zijn. Welk spelletje wordt hier gespeeld?

Voor de gewone belegger blijft de vaststelling dat  de bank nog geen 14 dagen na de goednieuwsshow op de algemene vergadering plots een miljardenprobleem heeft. Dat laat een wrange smaak na en dat is duidelijk af te leiden aan de koersval van het aandeel.

Er mag dan niets onwettelijks gebeurd zijn bij deze reddingsoperatie, toch blijven er vele vragen over die een antwoord verdienen. Om te beginnen moet er een duidelijke chronologie komen over het verloop van de feiten én moet aan het licht komen waarom het zo lang duurde voordat de omvang van de schade was opgemeten.

Jean Vanempten
Senior writer

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud