Advertentie
Advertentie

Wonderen bestaan niet

©Sofie Van Hoof

Anderhalf miljard euro leggen de federale regering en de Vlaamse en Waalse overheid op tafel om de verzekeringsmaatschappij Ethias financieel te ondersteunen. Voor een goed begrip: dat geld komt van de belastingbetalers. Ethias is de verzekeringsmaatschappij van en voor de openbare besturen. Zijn statuut is ietwat apart: het is een onderlinge maatschappij. Ethias heeft geen aandeelhouders, wel leden. Dat zijn tegelijk de klanten. Die delen in de winsten. Maar ze worden verondersteld ook op te draaien voor de verliezen.

Maar nu niet dus. De overheid reikt Ethias een reddende hand. Een grote verrassing is dat niet.

Ethias is een soort overheidsonderneming die door politici wordt gerund. Hoofdzakelijk lokale politici weliswaar. Maar wel partijgenoten van de ministers in de federale, Vlaamse en Waalse regering.

Als onderlinge maatschappij heeft Ethias geen aandeelhouders en moet ze die dus ook niet vergoeden. Dat geeft haar een concurrentievoordeel tegenover de privéverzekeraars. Dat heeft Ethias de voorbije jaren gebruikt om binnen te dringen op de markt van de privéverzekeraars, onder meer met de bijzonder succesvolle First-producten die dicht aanleunden bij gewone spaarrekeningen. Maar het zijn precies de First-producten die Ethias nu ook zuur opbreken, omdat de geboden voorwaarden verzekeringstechnisch absurd waren. Het bewijst nog maar eens dat wonderen niet bestaan in de wereld van economie en financiën.

Ethias heeft zijn traditionele markt van de verzekeringen voor lokale besturen verlaten om te gaan avonturieren op de markt van particulieren. Nu dat avontuur slecht is afgelopen, wordt de belastingbetalers de rekening gepresenteerd. De verzekeringsmaatschappij roept de bescherming in van het depositogarantiesysteem. Ze doet op die manier een beroep op een verzekering waarvoor ze nooit een premie heeft betaald.

Als Ethias verzekeringen wil verkopen op een concurrentiële markt, dan moet het ook alle spelregels naleven die daar gelden. Het is dan ook een logische keuze om Ethias eindelijk om te vormen tot een naamloze vennootschap. De maatschappij zou ook gestraft moeten worden voor het slechte beleid dat is gevoerd. Dat gebeurt doordat de lokale besturen de controle over de verzekeringsgroep moeten afstaan aan de regionale en federale overheid.

Voor het management zijn de besluiten al getrokken. Directeur-generaal Guy Burton is moeten opstappen. Hij is vervangen door een op het eerste gezicht sterker duo.

Maar het is ook nodig meer expertise te krijgen in de raad van bestuur van Ethias. In de raad van een verzekeringsmaatschappij horen mensen te zitten die verstand hebben van verzekeringen. Een bestuursmandaat is geen instrument om verdienstelijke politici te belonen, ook niet als die Steve Stevaert heten. Maurice Lippens stapte op als voorzitter toen Fortis door de overheid moest worden gered, Pierre Richard deed hetzelfde bij Dexia. Stevaert neemt er best een voorbeeld aan. Voorzitter zijn is geen erefunctie. Het houdt ook een grote verantwoordelijkheid in.

Stefaan MICHIELSEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud