Advertentie
Advertentie

Word eens wakker!

©Sofie Van Hoof

De Nederlandse bank-verzekeringsgroep ING, die het voorbije halfjaar twee keer voor kapitaalsteun is moeten gaan aankloppen bij de Nederlandse regering, heeft gisteren een strategisch plan aangekondigd om zich een weg uit de financiële crisis te boksen. ING gaat zijn structuren drastisch vereenvoudigen en er wordt ook flink op de kosten bespaard. Dat betekent dat er banen sneuvelen. Maar de groep heeft ook de moed haar ambities drastisch terug te schroeven. Tien tot vijftien bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Terug naar de basis is het nieuwe devies.

(tijd) - ING stroopt de mouwen op. Ook voor andere financiële instellingen wordt het tijd dat ze initiatieven nemen om uit de financiële crisis te geraken. Ze kunnen niet eeuwig aan het infuus van de overheid blijven liggen, in de hoop dat de moeilijkheden uiteindelijk vanzelf verdwijnen. De kapitaalsteun door de overheid biedt maar tijdelijk soelaas. De banken moeten worden gesaneerd. En het grootste deel van dat werk moeten ze zelf doen.

Heel wat banken moeten door een pijnlijk herstructureringsproces. Ze moeten zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Want het wordt nooit meer als vroeger. De tering moet naar de nering gezet worden. Er zijn banken, zoals ING, die niet bij de pakken blijven zitten.

Er zijn er andere die een eerder afwachtende houding aannemen. De noodzakelijke aanpassingen op de lange baan schuiven, levert echter geen enkel soelaas op. Alleen wie slank en fit aan de start komt, heeft de meeste kans om de volgende etappe te winnen. Een daadkrachtig optreden van het management wordt door de beleggers beloond: het ING-aandeel won gisteren bijna 20 procent.

Ook de Belgische banken zijn zwaar getroffen door de financiële crisis. Blijkbaar zijn ze nog volop bezig hun wonden te likken, want van gedurfde herstructureringsplannen is er nog nergens sprake. KBC probeert de kosten onder controle te houden en heeft aangekondigd bepaalde activiteiten af te stoten. Maar het is allemaal weinig ingrijpend en het blijft behoorlijk vaag.

Bij Dexia is er meer werk aan de winkel. Maar ook daar komt er nauwelijks schot in de zaak. De groep heeft aangekondigd voor 200 miljoen euro te zullen besparen en 900 banen te zullen schrappen. Maar veel meer dan een symbolische geste lijkt dat niet. Dexia is gehandicapt doordat het zowel de Belgische als de Franse overheid onder zijn aandeelhouders telt. Dat bemoeilijkt het nemen van drastische maatregelen. In  het huidige economische klimaat kan een regering het zich moeilijk veroorloven duizenden banen te schrappen. Maar Dexia heeft er als bedrijf misschien wel baat bij dat de noodzakelijke strategische heroriëntatie niet wordt uitgesteld.

Fortis Bank heeft wellicht het meeste nood aan een ingrijpende herstructurering. Daar is het immobilisme echter totaal. Al maanden wordt bij Fortis Bank geen enkele belangrijke beslissing meer genomen, omdat onduidelijk is of de bank in handen komt van BNP Paribas of integendeel als Belgische staatsbank alleen voortgaat. In die omstandigheden staat het management natuurlijk vrij machteloos. Maar de onzekerheid mag niet meer te lang blijven aanslepen. De aankondiging door ING gisteren is voor de Belgische banken een belangrijke wake-upcall.

Stefaan Michielsen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud