World Online-stichters nemen tv-producent D&D over

(tijd) - De Nederlandse investeerder Renessence Group neemt via een kapitaalverhoging een meerderheidsbelang in de Vlaamse televisieproducent D&D Productions. D&D droeg met producties als 'Wittekerke' en 'Tien om te Zien' bij tot het succes van de commerciële zender VTM. Renessence, dat geen overnamebedrag bekendmaakt, is het investeringsfonds van Eric Tolsma en Nina Brink, de stichters van internetgroep World Online die failliet ging.

Renessence, dat vooral investeert in internetbedrijven, wil van D&D een multimediabedrijf maken dat in heel Europa actief is met een gecombineerd aanbod van televisieproducties en internetprojecten. Endemol, het Nederlandse bedrijf achter het televisieprogramma Big Brother dat werd overgenomen door de Spaanse telecomgroep Telefonica, paste die strategie eerder al toe.

Vandaag is D&D de grootste Belgische televisieproducent en heeft het bedrijf ook een divisie in Duitsland en een reeks kleinere activiteiten in Portugal. De aandelen zijn in handen van gedelegeerd bestuurder Philippe Bonamie (37,5 procent), medestichter Eric Dillens (37,5 procent) en de Duitse mediagroep WAZ (25 procent), de grootste Duitse uitgever van regionale dagbladen. D&D was in 2000 goed voor een omzet van zo'n 37 miljoen euro.

Bonamie blijft het bedrijf leiden. Hij trad vijf jaar geleden aan als gedelegeerd bestuurder van D&D en kocht begin 2000 de aandelen van medestichter Guido van Liefferinge over. Van Liefferinge is vandaag hoofdredacteur van de VUM-kranten Het Nieuwsblad en Het Volk. Hij stichtte D&D in het begin van de jaren tachtig samen met Eric Dillens, anticiperend op de start van commerciële televisie in Vlaanderen. Toen in 1989 VTM werd opgericht, werd D&D meteen een hofleverancier van de zender. Met producties als 'Wittekerke', 'Tien om te zien', 'Ons Geluk', 'Marlene' en 'Kriebels' leverde D&D kijkcijferkanonnen aan. VTM bleef de grootste klant van D&D, maar het bedrijf werkt ook voor VT4 en de VRT.

Bonamie, in een vorig leven consultant bij Coopers & Lybrand, was maandag niet bereikbaar voor commentaar, maar volgens een woordvoerster van Renessence is het de bedoeling dat het management van D&D op termijn een deel van de door Renessence gekochte aandelen terugkoopt.

Renessence werd in 2000 in het leven geroepen door de oprichters van de Nederlandse internetprovider World Online (WOL). Het fonds was toen goed voor ongeveer 100 miljoen euro. De bekendste initiatiefnemer van Renessence is Nina Brink, die enige tijd voor de beursgang van WOL een flink deel van haar aandelen in die internetprovider verkocht. De koers van WOL ging snel na de beursintroductie in maart 2000 de dieperik in. Het bedrijf werd nadien voor een prikje overgenomen door het Italiaanse Tiscali.

JLi

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud