Zaaien om te oogsten

De werknemers van Volkswagen Vorst werden gisteren bij het verlaten van de fabriek geconfronteerd met camera's en journalisten. Uit ervaring weten ze dat dat beeld weinig goeds belooft. Alles wijst er ook op dat het dit keer goed fout gaat. Helemaal dicht gaat VW Vorst allicht niet, maar met het verlies van een paar honderd jobs, zoals in 2004, komen we er dit keer niet van af.

(tijd) Naast het dreigende jobverlies maakt vooral ook het schijnbaar nutteloze van de vele overheidsmaatregelen voor de autosector dit dossier pijnlijk. De regering-Verhofstadt lijstte gisteren in een communiqué nog eens op met welke ingrepen ze de voorbije jaren de positie van de autoassemblage in ons land trachtte te verbeteren. Maatregelen die verdienstelijk ogen, maar vandaag van weinig tel blijken bij de beslissing die in Wolfsburg, het hoofdkwartier van VW, genomen wordt. Als het er echt om spant, kiezen ook de Duitsers voor een Duitse oplossing.

Wat Vorst nu overkomt, kan daarom elk Belgisch bedrijf overkomen waarvan het beslissingscentrum in het buitenland ligt, zeker als de afzetmarkt niet in ons land ligt. Dat is op zich geen pleidooi voor een heropleving van het verankeringsdebat. Wil ons land een rol blijven spelen in de internationale economie, dan zullen onze ondernemingen aansluiting moeten blijven zoeken bij grote internationale groepen en moeten we buitenlandse investeringen met open armen verwelkomen. Er zijn voldoende positieve voorbeelden om die stelling te schragen. Het Amerikaanse Johnson&Johnson investeerde deze week nog 130 miljoen euro in ons land.

Een economie heeft echter ook een eigen basis nodig: voldoende lokale ondernemers die de economie schragen, ook als het in het buitenland wintert. Die basis kan er maar komen als er ook voldoende wordt in geïnvesteerd. En daar knelt het schoentje vandaag. Er circuleert zoveel (vooral buitenlands) geld in de economie dat bij steeds meer bedrijfsleiders de dollartekens het halen van de ondernemersgeest. Recentelijk zijn weer een pak succesvolle bedrijven in buitenlandse handen gekomen. Dat is op zich niet negatief, maar helaas wordt van het geld dat met die verkopen verdiend wordt, voorlopig maar weinig geherinvesteerd in de Vlaamse economie. Dat zegt ook Jan Ide van SpanoGroup, die deze week met Vlaams geld een managementbuy-out organiseerde in z'n bedrijf. 'Ik vermoed dat nog geen 20 procent van het geld uit verkopen terugvloeit naar economische starters- of groeiprojecten.'

De overheden van dit land moeten zich daarom eens bezinnen of ze niet vooral het lokale ondernemerschap meer moeten stimuleren. Of dat uiteindelijk niet meer resultaten oplevert dan verre reisjes om de notionele interestaftrek te promoten. Buitenlandse bedrijven aantrekken is cruciaal voor de groei van onze economie, maar als we ook zelf niet aan het zaaien gaan, zullen altijd anderen beslissen wanneer het tijd is om te oogsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud