Zelfde lijn

©Photo News

Het stijlverschil tussen president Macron en kanselier Merkel is niet belangrijk als ze politiek dezelfde lijn aanhouden tegenover president Trump.

Na de glorieuze doortocht van de Franse president Emmanuel Macron in Washington, zal het bezoek van de Duitse kanselier Angela Merkel ongetwijfeld een stuk koeler en zakelijker verlopen. Macron werd op een hartelijke wijze onthaald door de Amerikaanse president en kreeg als toetje een galadiner waar zelfs de Franse pers van onder de indruk was.

Bij beide mannen speelde ongetwijfeld een stuk eigenbelang. Ze versterkten elkaars positie, ook al staan ze politiek diametraal tegenover elkaar. Voor Trump is het goed voor zijn imago dat hij hartelijk omgaat met de grootste Europese politieke ster van het moment, terwijl Macron laat zien dat hij wel degelijk het oor heeft van de impulsieve president. Al houdt de Franse president wel de nodige afstand. Zijn toespraak in het Conges was een indirecte maar duidelijke aanval op het beleid van zijn Amerikaanse evenknie, die hij niet lang daarvoor nog knuffelde.

De relatie tussen Trump en Merkel is een heel stuk koeler. Duitsland is een van de favoriete doelwitten van de Amerikaanse president als het gaat over oneerlijke concurrentie en het hoge handelstekort van zijn land.

De stijl van Merkel is ook beduidend minder flamboyant dan die van Macron. Voor Merkel gaat het om de boodschap en om efficiëntie. De show hoeft niet zo voor haar.

Voor de Europeanen is het wel belangrijk dat de violen gelijkgestemd blijven. En het lijdt geen twijfel dat op dit moment de standpunten over Iran en de nakende handelsoorlog gelijklopen.

Frankrijk en Duitsland willen het nucleaire akkoord met Iran, in tegenstelling tot Trump, wel behouden. Macron probeerde de Amerikaanse president nog met een handigheid - de belofte om het akkoord te ‘verbeteren’ - aan boord te houden. Maar hij wedt er nu zelf op dat Trump eruit stapt.

Ook op het vlak van het handelsconflict pogen Frankrijk en Duitsland de Amerikaanse president tot betere inzichten te brengen. Dat garandeert nog geen goede afloop.

Na deze week is het duidelijk dat voor het Witte Huis de bewoner van het Elysée-paleis de uitverkoren Europese gesprekspartner is. Al is het maar omdat Merkel uitstekend kon opschieten met de vorige president, Barack Obama. Voor Trump is dat al een reden om bijzonder wantrouwig te zijn.

Macron rekent erop dat zijn band met Trump op zijn minst garandeert dat zijn standpunt gehoord wordt. Dat is en blijft een gok, want Trump staat niet echt bekend als een standvastige en rationele president. Politiek is het dus niet zonder risico wat Macron doet. Maar de gezamenlijke interventie in Syrië van enkele weken geleden geeft wel aan dat Trump bereid is te overleggen met de Fransman.

Op Europees vlak versterkt dat de positie van Macron tegenover Merkel. Om zijn ambitieuze plannen voor Europa te realiseren heeft hij de steun van de Duitse kanselier nodig. Dat is niet evident omdat Merkel daarbij weerstand ondervindt in de eigen partijrangen.

Daarom blijft het belangrijk dat de twee Europese leiders zich niet uit elkaar laten spelen door de Amerikaanse president. Maar ook hier zal welbegrepen eigenbelang ertoe leiden dat ze zolang mogelijk dezelfde politieke lijn blijven aanhouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud