Advertentie

Zenner wil consulting door commissaris verbieden

(tijd) - Alain Zenner wil de commissaris verbieden bijkomend advies aan te bieden aan een vennootschap waarvan hij de boeken controleert. Dat zegt de regeringscommissaris voor de bestrijding van de fiscale fraude in een gesprek met De Financieel-Economische Tijd. Hij gaat daarmee een stap verder dan het voorliggende wetsontwerp voor deugdelijk bestuur, dat zich beperkt tot een lijst van zeven niet-auditdiensten die de commissaris of zijn kantoor niet meer mag uitvoeren.

Het voorstel van Alain Zenner, regeringscommissaris voor de administratieve vereenvoudiging en de bestrijding van de fiscale fraude, is een reactie op de recente boekhoudschandalen bij onder meer Enron, WorldCom, Tyco en Vivendi, die het vertrouwen van het beleggerspubliek in het bedrijfsleven ondermijnen. Daarbij kwam de inbreng van de commissaris, de bedrijfsrevisor die de jaarrekeningen controleert, telkens zwaar onder vuur te liggen.

Het wetsontwerp over deugdelijk vennootschapsbestuur (corporate governance) scherpt de regels voor die commissaris straks gevoelig aan. Er komt een koninklijk besluit met een lijst van zeven consultingdiensten die een commissaris niet tegelijk met zijn auditdiensten kan uitvoeren in eenzelfde bedrijf. Daarmee wil de wetgever vermijden dat een commissaris zijn auditopdracht gebruikt om bijvoorbeeld fiscaal of managementsadvies binnen te rijven voor zijn groep.

Zenner vindt echter dat de wetswijziging niet ver genoeg gaat. 'Ik vind dat er een strikte en volledige scheiding moet komen tussen de controle van de boeken en de bijkomende adviesdiensten', zegt Zenner. 'Binnen MR, de partij van de Franstalige liberalen, onderzoeken we met minister van Financi?n Didier Reynders de mogelijkheden', vertelt de regeringscommissaris.

Het idee is op zich niet nieuw. De werkgroep die het huidige wetsontwerp voor deugdelijk bestuur voorbereidde, was ruim een jaar geleden al een voorstander van een volledig verbod op niet-auditdiensten. Maar na hevig verzet van het Instituut voor Bedrijfsrevisoren (IBR), dat vond dat Belgi? zich met zo'n strenge houding van de rest van Europa dreigde te isoleren, zwakte de regering haar standpunt af.

Maar Zenner benadrukt dat de wanverhouding in de inkomsten uit audit- en niet-auditdiensten soms zo groot is dat de onafhankelijkheid van de commissaris duidelijk in het gedrang komt, ook bij Belgische bedrijven. Zo betaalde Delhaize vorig jaar 4,4 miljoen euro voor de controle van de jaarrekeningen en liefst 114 miljoen euro voor bijkomende adviesdiensten. Gelijkaardige spectaculaire onevenwichten zijn vastgesteld bij Cofinimmo en Dexia.

De bovenstaande vaststelling zette de Senaat er vorige maand al toe aan het wetsontwerp over deugdelijk bestuur, dat op 18 april al door de Kamer was goedgekeurd, een eerste maal aan te passen en terug te sturen naar de Kamer. Het wetsontwerp bevat nu een amendement van MR-senator Fran?ois Roelants du Vivier dat stelt dat de vergoeding die een commissaris krijgt voor niet-auditdiensten, niet hoger mag zijn dan de vergoeding voor auditdiensten.

NT/SV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud