Zonder PS

©Saskia Vanderstichele

Na drie verrassende wendingen in de formatie is voor N-VA-voorzitter Bart De Wever stilaan zijn historisch moment aangebroken: regeren zonder de PS. Maar het zal offers vragen.

Verwacht wordt dat informateur Bart De Wever vandaag voor de tweede keer op het koninklijk paleis een verlenging van zijn opdracht krijgt en nog even mag doorgaan als informateur. Het betekent dat de vorming van een federale regering voor de derde keer een verrassende wending neemt.

De eerste verrassing was vorige week donderdag. Nadat informateur Bart De Wever discreet aan zijn gesprekken was begonnen, kondigden de PS, het cdH en het FDF aan in Wallonië en Brussel samen een centrumlinkse coalitie te vormen. Daardoor lag het scenario dat we zoals in 1999 in heel het land dezelfde coalities zouden krijgen aan diggelen en leek ook een centrumrechtse federale regering onhaalbaar. Het cdH had zich immers weer aan de PS verbonden, zoals in 2010. Scotché, heet dat in het Frans. Met plakband.

Na de verrassende openingszet volgde een verrassende tegenzet: de N-VA en CD&V begonnen de gesprekken over een Vlaamse regering. Niet de keuze van de twee partners verbaast, wel de snelheid waarmee CD&V in de Vlaamse regering stapt, zonder te weten of het federaal wel lukt. Het zet voor CD&V de deur open voor een heruitgave van de nachtmerrie van 2011: met het mes op de keel in een federale regering stappen die miljarden moet besparen, met een schietende en almaar machtiger wordende N-VA in de

federale oppositie.

En nu blijkt dat centrumrechts toch niet dood en begraven is. Bart De Wever bleef ook na de move in Franstalig België met cdH-voorzitter Benoît Lutgen praten, wat suggereert dat de plakband een stuk losser zit dan gedacht. De koning houdt bovendien De Wever aan zet. PS-vicepremier Laurette Onkelinx zei dit weekend niet tot elke prijs tot de federale regering te willen toetreden. En nu CD&V in de Vlaamse regering mee aan boord is, heeft de partij er alle belang bij om ook federaal voor centrumrechts te gaan. 

De N-VA en CD&V hebben zelfs al akkoorden over de topjobs als het lukt. Een van de twee - Vlaams minister-president of federaal premier - is voor Kris Peeters. Gezien de aversie van de Franstaligen voor een Vlaams-nationalistische premier komt dat erop neer dat opnieuw een christendemocraat naar de Wetstraat 16 zou gaan.

Maar daarmee is het spel natuurlijk niet gespeeld. Dringend moeten nu de inhoudelijke knopen worden doorgehakt. En daarbij zal de N-VA veel moeten opofferen. Geen staatshervorming. En het is maar de vraag hoe centrumrechts het beleid wordt in een regering waarin ook het ACW en het cdH zich moeten terugvinden. Dus wat dan met de index? Met de beperking van de werkloosheid in de tijd?  Met het snoeien in de federale uitgaven? En hoe zwaar moet het ACW betalen voor de Arco-coöperanten?

Eén ding is zeker: de klassieke tripartite is op dit moment volledig uit beeld verdwenen. Als N-VA-voorzitter staat De Wever stilaan voor de keuze: offers maken in zijn partijprogramma of zijn historisch moment op een centrumrechtse

regering zonder de PS missen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud