Michel en co zingen 'Kumbaya' op Tomorrowland

De ministers in Tomorrowland vrijdag. ©BELGA

De zomer van Charles Michel kan niet meer stuk. Met het zomerakkoord kan hij zeggen dat zijn regering nog lang niet in lopende zaken zit. Maar als de euforie opdroogt, kan de kritiek weer aanzwellen. Econoom Geert Noels doet niet mee aan de jubelzang. Dit akkoord brengt ons niet naar het land van morgen, zo alludeerde hij bijtend op het regeringsfeestje op Tomorrowland.

Het feestje van premier Michel (MR) en zijn ministers gisteravond op Tomorrowland waarmee ze hun zomerakkoord vierden, mag worden gezien als een vervolg op de ‘Kumbaya’ die de partijleiders Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) eerder samen zongen.

‘Toen de sfeer tussen de N-VA en CD&V onder nul was gezakt, hebben Wouter Beke en ik besloten de ‘Kumbaya’ te zingen’, vertelde De Wever in mei al. ‘We hebben alles bijgelegd en zijn overeengekomen dat we een akkoord willen sluiten. U kunt daar lacherig over doen, maar het is politiek een belangrijk signaal. Al is het ook niet meer dan dat. Ik hoor in de Wetstraat geruchten dat wij in onze ‘Kumbaya’ al heelder refreinen hebben gezongen en stiekem de blauwdruk van een akkoord hebben afgesloten. Ik zou willen dat het waar was, maar het is niet zo.’

In de nacht van woensdag op donderdag, om exact 3.32 uur, was het zover. ‘Agreement #begov’, tweette Michel. Hij had zijn zomerakkoord beet. De premier was erin geslaagd de drie Vlaamse coalitiepartners elk hun trofee te geven, zonder dat er kortsluiting ontstond, zoals eind vorig jaar. Een hervorming van de vennootschapsbelasting voor de N-VA, een vermogenstaks voor CD&V en een ‘Michel-De Croo’, een nieuwe Cooreman-De Clercq om aandelen te stimuleren, voor Open VLD.

Zonder doorstart was de regering de facto in lopende zaken gegaan.

Het zomerakkoord is vergelijkbaar met de taxshift van 2015. De economie krijgt weer impulsen in de hoop dat de turbo aanslaat en bedrijven nog meer jobs creëren. De achilleshiel is dat Michel en co eigenlijk niet de centen hebben voor zo’n economisch stimuleringspakket. Ze hopen meer dan ooit op ‘terugverdieneffecten’, ook al zwijgen ze daar in alle talen over. Maar als er massaal veel nieuwe jobs bijkomen, smelten de begrotingsproblemen als sneeuw voor de zon.

Het was geen toeval dat ook de ‘Kumbaya’ van De Wever en Beke meteen resulteerde in het loslaten van de doelstelling om de begroting in evenwicht te krijgen tegen het einde van de legislatuur. Het bood de regering-Michel de kans om een nieuw groot politiek akkoord te sluiten, zonder daar de financiering voor rond te hebben en dus jobs op de poef te kopen.

Dubbelslag

De politieke betekenis van het zomerakkoord kan moeilijk worden onderschat. Er dreigde een beeld te ontstaan dat de regering-Michel halverwege de rit was blijven steken. Zonder doorstart was de regering de facto in lopende zaken gegaan. De Wever had daar meermaals voor gewaarschuwd. Het was dus een kwestie van politiek overleven dat er een akkoord werd gesloten over een nieuw pakket sociaal-economische maatregelen. In de Kamer merkte N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover op dat de regering haar tweede adem heeft gevonden. ‘Soms leefde de vrees dat we terechtgekomen waren in een periode van lopende zaken. Maar u toont nu dat u een regering van hardlopende zaken leidt.’

Voor Michel was het een dubbelslag. Het zomerakkoord was de federale kers op de taart, nadat de Franstalige liberalen ook al het Elysette hebben overgenomen van de Parti Socialiste, door schandalen geteisterd en nu ook van de macht verdreven in Wallonië. Dat het cdH een tandem vormt met de MR brengt een nieuwe as tot stand, die ook na de verkiezingen van 2019 de spil van vele regeringen kan worden.

De minimumtaks op bedrijven, de miljonairstaks en mysterycalls komen recht uit het programma van de PVDA/PTB, maar worden nu door centrumrechts in de praktijk gebracht.

Het gevaar is nu dat de euforie van het moment in de zomermaanden wegebt, en dat de kritiek steeds luider gaat klinken. Want zoals hier en daar al is opgemerkt, zijn er wel wat ongerijmdheden in het zomerakkoord. De econoom Geert Noels wees erop dat er boven Hertoginnedal blijkbaar een communistische wind waaide, toen centrumrechts daar het zomerakkoord in elkaar bokste.

Plots zijn er taboes gesneuveld en voorstellen aanvaard die de Parti Socialiste er nooit door had gekregen. De minimumtaks op bedrijven, de miljonairstaks en mysterycalls, om maar die drie te noemen, komen recht uit het programma van de PVDA/PTB, maar worden nu door centrumrechts in de praktijk gebracht.

Gif

De regering kan er gif op innemen dat daar steeds meer ongenoegen over zal rijzen. De regeringspartijen lopen het risico met hun eigen veto’s om de oren te worden geslagen. ‘Ik ben tegen’, zei De Wever bijvoorbeeld over een vermogenstaks. ‘Zodra de kraan van een meerwaardebelasting - hoe microscopisch die ook is - in de muur is geslagen, wordt het voor een volgende regering gemakkelijk om aan die kraan te draaien.’

Op Twitter merkte Gerd Goyvaerts, de fiscalist van Tiberghien, op: ‘Het gevaar bij de effectenrekeningentaks is inderdaad een sluipende verhoging zoals bij de TOB (beurstaks, red.) nu al het geval is.’ Ook Ignace Van Doorselaere, de CEO van Neuhaus, liet zich al horen. ‘Belast wat ik verdien, maar blijf met uw handen af van ons bezit.’

Het is nog lang geen homerun voor de regering-Michel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud