Jay Naidoo: Pak de wereldwijde ondervoeding nú aan

©EPA

Deze week is de Britse premier David Cameron, wiens land dit jaar het voorzitterschap van de G8 bekleedt, gastheer van een “Nutrition for Growth” (“Voeding voor Groei”)-top in Londen. Het probleem had niet urgenter kunnen zijn. We hebben de politieke wil nodig om de ondervoeding nú aan te pakken, waarbij de toegang tot voedzaam eten als fundamenteel mensenrecht wordt erkend.

Iedere vijf seconden gaat er een onschuldig kind dood aan ondervoeding. Deze plaag is verantwoordelijk voor 11% van de mondiale ziektelast. De top richt zich terecht op het rechtstreekse verband tussen voeding en productiviteit, economische groei en politieke stabiliteit. De investering in voeding is een investering in generaties kinderen in arme gemeenschappen, en de top moet vrouwen en moeders in het centrum plaatsen van de voorgestelde oplossingen.

Dat is des te belangrijker omdat er een nieuwe geboortegolf plaatsvindt – niet in de Verenigde Staten of Europa, maar in Zuidoost-Azië en het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika. Kinderen die de komende twintig jaar geboren zullen worden, zullen op een uniek moment de volwassenheid bereiken: de beroepsbevolking van deze regio's verhoudt zich dan tot het niet-werkende deel van de bevolking in een verhouding van twee staat tot één. Dit biedt een zeldzame kans om de economische groei aan te jagen, levens te redden en te verbeteren, en gezinnen, gemeenschappen en landen de overstap te laten maken van armoede naar welvaart.

Uit recent onderzoek is gebleken dat voeding een belangrijke motor kan zijn van een de hele bevolking ten goede komende economische groei, waarbij iedere geïnvesteerde dollar een rendement van $15 tot $138 oplevert. Het overwinnen van de ondervoeding is niet alleen een ethische plicht; we weten ook dat de groei van het bruto binnenlands product in Afrika en Azië er met bijna 11% door kan stijgen.

Stemmen voor de toekomst

De Tijd presenteert u onder de noemer 'Stemmen voor de Toekomst' en in samenwerking met Project Syndicate een verzameling bijzondere opiniestukken.

Over de toekomst van onze economie, onze voedselvoorziening, onze gezondheid en ontwikkeling. Bekijk het volledige overzicht op www.tijd.be/toekomst

We weten nu dat het verstrekken van essentiële voedingsmiddelen aan zwangere moeders en hun kinderen, in de cruciale periode van duizend dagen tussen de conceptie en de tweede verjaardag van een kind, de beste investering is in hun gezondheid en die van de maatschappij in het algemeen. Het alternatief is groeibelemmering en treft momenteel maar liefst 165 miljoen kinderen. Groeibelemmering is het echte gezicht geworden van de hedendaagse mondiale armoede, en veroorzaakt onherstelbare schade aan de cognitieve ontwikkeling en de fysieke groei van kinderen.

Bovendien zijn er overvloedige medische aanwijzingen dat ondervoeding in deze cruciale periode samenhangt met hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs zwaarlijvigheid, aandoeningen die later in het leven tot hogere gezondheidszorgkosten kunnen leiden. Maar in India bleek uit een onderzoek uit 2011 in 112 agrarische districten door het hele land dat “nog geen 20% van de moeders het woord voor ondervoeding in de plaatselijke taal kende”.

In Afrika wordt het meeste voedsel geproduceerd door vrouwen, die een klein lapje grond bewerken. Toch is er veel ondervoeding, omdat deze vrouwen slechts 2% van de grond bezitten en slechts toegang hebben tot 10% van de beschikbare 'extension services' (een verzamelbegrip voor de toepassing van alle wetenschappelijke ontdekkingen in de landbouwkundige praktijk). Dit is de parafrase van wat veel vrouwelijke boeren tegen mij hebben gezegd: “Wij zijn de primaire producenten. Toch ontvangen we heel weinig voor ons zware werk, omdat tussenpersonen er met de winst vandoor zijn gegaan tegen de tijd dat onze producten de markt bereiken. Maar Afrika zou van honger omkomen als we zouden staken”.

Iedere oplossing voor de honger en ondervoeding moeten zulke vrouwen centraal stellen. Recent onderzoek naar ontwikkeling heeft ondubbelzinnig aangetoond dat het geven van meer armslag aan vrouwen en het optrekken van hun inkomens leidt tot beter onderwijs, betere gezondheid en betere voeding voor hun kinderen. We moeten de markten hun werk laten doen voor hun en hun gezinnen.

De oproep van de top tot mondiale eenheid bij de bestrijding van ondervoeding moet zich richten op staatshoofden, ministers van Financiën en Gezondheid, en op leiders van het bedrijfsleven en de civiele samenleving. We moeten het voedselsysteem voor alle burgers laten werken. Daarvoor is krachtiger actie noodzakelijk van ieder van deze actoren.

Vooral regeringen moeten via hun begrotingen in voeding investeren, de verplichte versterking van basisvoedingsproducten introduceren, de consumptie van 'junk food' aan banden leggen en de kwaliteitscontrole verbeteren.

Op dezelfde manier moeten organisaties uit de civiele samenleving stevige educatieve programma's in elkaar zetten, die met de plaatselijke gemeenschappen samenwerken om ongezonde eetgewoonten te veranderen, de nadruk leggen op het cruciale belang van exclusieve borstvoeding in de eerste zes levensmaanden, en het verband verklaren tussen lifestyle, dieet en beweging bij de voorkoming van ziekten.

Tenslotte zou het bedrijfsleven zijn managementexpertise, marketing, technologie, logistieke vermogens en bereik moeten inzetten om de kwaliteit en betaalbaarheid van voedzaam eten op de markt te verbeteren. Bovendien moeten grote bedrijven hun mondiale aanbodketens gebruiken om hun werknemers en vrouwelijke boeren met een klein stukje grond meer invloed te geven.

Plaatselijke, grootschalige oplossingen duiken nu op. In Bangladesh, waar het ondervoedingspercentage tot een van de hoogste ter wereld behoort, is tegenwoordig een betaalbaar vitaminen- en mineralensupplement verkrijgbaar, dat aan pap en soep kan worden toegevoegd. Een partnerschap tussen BRAC, 's werelds grootste ontwikkelings-NGO, en het farmaceutische concern Renata uit Bangladesh, produceert het supplement uit lokaal beschikbare kikkererwten en linzen; tienduizenden gezondheidszorgwerkers verspreiden het vervolgens.

In de Indiase deelstaat Rajastan verbeteren aanvullende voedingsproducten, vervaardigd door gedecentraliseerde zelfhulpgroepen van vrouwen, de voeding van kinderen van zes tot 36 maanden. In Ghana is een nieuw instantproduct op basis van maïs, verrijkt met vitaminen en mineralen, het eerste in zijn soort op de markt, dankzij zijn betaalbaarheid en makkelijke gebruik naast borstvoeding. Als gevolg hiervan zal de voeding van ruim een miljoen kinderen worden verbeterd tijdens de eerste duizend dagen van hun leven.

We hebben behoefte aan meer innovatie bij het vinden van oplossingen. We hebben partnerschappen nodig die de kennis en oplossingen van plaatselijke gemeenschappen op een hoger plan tillen. Hoewel we de toewijding van Engeland erkennen bij het propageren van de nieuwe Scaling Up Nutrition-beweging, gecoördineerd door de Verenigde Naties, weten we ook dat wie aan tafel zit om oplossingen te bedenken bepaalt wie later aan diezelfde tafel eet. Door nú in voeding en verbeterde voedselveiligheid te investeren, kunnen we tegen 2020 50 miljoen mensen uit de armoede trekken, voorkomen dat 20 miljoen kinderen van onder de vijf in hun groei worden belemmerd, en 1,7 miljoen levens redden.

Vertaling: Menno Grootveld

Jay Naidoo is voorzitter van de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud