Waar het in de politiek vooral om gaat

Politiek is niet anders dan het werven van mensen voor ideeën waarmee je denkt te kunnen werken aan de realisatie van een betere wereld. Politici boeken alleen maar succes als ze voldoende mensen weten te winnen voor hun project, ook en vooral bij de andere partijen. Het gaat om het vinden van geallieerden. Cruciaal in de politiek met de grote P is op zich is niet de dingen te doen die de bevolking vandaag vindt, maar veeleer bondgenoten te vinden om die veranderingen door te voeren die onze maatschappij morgen nodig heeft.

De grote frustratie van iedereen, ook van politici en het hele overheidsapparaat, is de traagheid waarmee dingen kunnen worden veranderd. Ook duurt het tergend lang voor mensen de verandering eens ze er is ook (willen) zien. Neem bijvoorbeeld de politiehervormingen. Die zijn straks tien jaar oud en hebben veel zaken verbeterd. En nog steeds worden de politiek en de politieambtenaren vandaag te pas en te onpas met dat verleden uit de Dutroux-periode geassocieerd. Veel succesvolle bedrijfsleiders zouden zo'n situatie niet aankunnen. Dat toppolitici als Jean-Luc Dehaene en Karel Van Miert met open armen worden ontvangen als bestuurders bij grote bedrijven is dan ook geen toeval en heeft niets te maken met het even regelen van een dossier bij de overheid.

Het is belangrijk dat je als politicus de bevolking een toekomstperspectief kan geven. Dat is de voornaamste reden waarom ons westers sociaal-economisch model (voorlopig) na meer dan zestig jaar nog steeds overeind staat. Dat is ook de enige echte reden waarom het vroegere Russische en Chinese model is begraven. Overal in de wereld wil de mens het beste voor de volgende generatie. En overal verkiezen mensen vandaag zelf persoonlijk grote risico's te lopen en te breken met de huidige situatie. Bijvoorbeeld ook als ze zelf een bedrijf oprichten of als ze in het gewapend verzet gaan. Maar ook als ze een regering wegstemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie