Advertentie

2.000 bouwaanvragen voor mobiele netwerken geblokkeerd in ons land

De bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsrisico's van dergelijke zendmasten levert de uitbaters van mobiele netten al jaren problemen op om aan de nodige vergunningen te geraken. Dit jaar is de situatie zo mogelijk nog verergerd. Dat heeft veel te maken met de inwerkingtreding in mei van een koninklijk besluit dat de elektromagnetische straling van de zendinstallaties regelt. De gewesten, bevoegd voor ruimtelijke ordening, zagen zich geconfronteerd met een federale norm waarvan de naleving bovendien dient te worden gecontroleerd door het BIPT, een federale instelling.

Dat leverde de nodige moeilijkheden op. Pas nu wordt, op initiatief van het BIPT, de laatste hand gelegd aan een protocol tussen de gewesten en de federale overheid. Door dat protocol kan het BIPT op basis van een strikte standaardprocedure, en begeleid door de nodige testen en controles, attesten afleveren waardoor er geen grond meer zou mogen zijn om vergunningen te weigeren, zegt een betrokkene. Maar intussen zitten de operatoren nog steeds zonder vergunningen. 'Bij ons wachten ongeveer 300 aanvragen op een antwoord van de overheid', zegt Thierry Bouckaert, de woordvoerder van Mobistar. Zijn collega Luc de Groote van Proximus heeft het voor Vlaanderen en Wallonië over 440 aanvragen: 'Dit jaar kregen we in Wallonië nog geen enkele vergunning. Zelfs aanpassingen aan bestaande installaties kunnen niet meer sinds eind augustus. In Vlaanderen kregen we er links en rechts toch nog een en in Brussel lijkt het nu ook helemaal stilgevallen.' Yves Farjot, de gedelegeerd bestuurder van KPN Orange, zei eveneens dat er slechts in uitzonderlijke gevallen vergunningen toegekend worden. Bij Astrid 'liggen de bouwwerken quasi stil. Het gros van onze aanvragen blijft liggen.' Een goedgeplaatste bron zei dat zo'n 2.000 aanvragen liggen te wachten op behandeling.

De gevolgen zijn niet onbelangrijk. Een vlotte uitbouw van Astrid komt de communicatie tussen de politiediensten en de hulpdiensten alleen maar ten goede. Bij de gsm-operatoren draait het niet alleen om het verbeteren van de dekking. Zij moeten ook antennes bijplaatsen omdat de netten hier en daar verzadigd geraken. Zonder die extra antennes zijn meer pannes te verwachten.

Advertentie

Tevens komt de planning voor de volgende mobilofoongeneratie (UMTS) in het gedrang. 'Als de situatie niet verbetert, zullen er in België geen UMTS-netten zijn, toch niet zoals ze gepland worden', aldus Farjot. 'De vertraging is van die aard dat niemand kan garanderen dat de vooropgestelde data gehaald worden. We moeten dringend vergunningen hebben om te beginnen testen.' Proximus en Mobistar delen de mening van Farjot. De gsm-operatoren moeten krachtens hun licentie in september 2002 commercieel in de lucht zijn met UMTS, maar of dat lukt, wordt met de dag twijfelachtiger. 'We kunnen nog niet deftig aan ons gsm-net werken, laat staan aan UMTS', aldus De Groote.

Het protocol kan de situatie deblokkeren, maar de operatoren blijven voorzichtig omdat er al vaker beterschap beloofd werd. Bovendien zijn er volgens De Groote signalen dat Vlaanderen en Wallonië milieuvergunningen voor zendmasten willen invoeren. Die vergunningen zijn nu niet vereist. 'We houden ons hart vast voor de toekomst. De ironie is dat hoe meer antennes een mobilofoonnet telt, hoe kleiner de straling wordt en het draait juist allemaal om de bezorgdheid rond die straling.'

BB

Advertentie
Gesponsorde inhoud