365.000 Belgen boeken vakantie on line

Vooral hotelreservaties waren volgens InSites erg populair. Een op vijf internetgebruikers die al iets via het net aankochten, boekten hun hotel via het web. Reisgerelateerde boekingen zijn inmiddels goed voor ruim een derde van de totale Belgische e-commercemarkt. Van de personen die ooit een reis on line boekten, plant 9 op 10 om dat opnieuw te doen.

Bovendien stelt slechts één op drie van de surfers die nog nooit boekten via het net dit ook niet te zullen proberen in de nabije toekomst. De meeste internetgebruikers blijken volgens de studie ook uiterst tevreden over hun reservaties op het net. Slechts 2% van alle on-lineboekers in het onderzoek was minder positief.

Internetgebruikers zoeken voornamelijk reisinformatie op de webstekken van touroperatoren en vliegtuigmaatschappijen. Toch zijn zij over het algemeen niet erg tevreden over de kwaliteit van deze sites. "Het spreekt voor zich dat een touroperator die zijn site heel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk maakt, veel frequenter bezocht wordt," zegt Steven Van Belleghem, consultant bij InSites. "De bezoeker zou op een site van een touroperator een beetje in vakantiestemming moeten kunnen komen en zin krijgen om die ene fantastische droomreis te maken. Vandaag blijken te veel sites echter nog niet meer dan een zeer beperkte catalogusverstrekker te zijn zonder echte meerwaarde voor de bezoekers".

Uit het onderzoek van InSites Consulting blijkt verder dat één op vijf surfers de knoop omtrent de vakantiebestemming doorhakt via het internet. "Het internet snelt meer en meer de klassieke folders voorbij bij het selecteren van de reisbestemming," stelt Van Belleghem. Hoe interactiever bedrijven hun sites uitbouwen, hoe aantrekkelijker het voor de surfer wordt om op het net informatie over reizen te zoeken. InSites stelt dat wie vandaag in de reissector investeert in de aantrekkelijkheid en interactiviteit van de website een voorsprong neemt op de concurrenten.

"Het internet heeft dus duidelijk heel wat te bieden aan mensen met reisplannen. Zij kunnen terugvallen op een quasi eindeloze bron van informatie die hen op een vrij efficiënte manier alles geeft wat zij nodig hebben om goed voorbereid op vakantie te gaan," besluit Van Bellegehem.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud