Advertentie

Aandeel Bayer steeds verder de dieperik in

Het aandeel Bayer blijft ook donderdag één van de sterkste dalers op de Europese beursvloeren. Bayer moest om 14.30 u. 6 % prijsgeven en noteerde op 35,10 euro. Woensdag kende het aandeel al de zwaarste koersdaling in twee jaar tijd: Bayer verloor toen 17,64%. Op vierentwintig uur tijd zag de Duitse chemiegroep liefst 7 miljard euro aan beurskapitalisatie in rook opgaan.

Beleggers zijn hun vertrouwen in Bayer vooral verloren nadat het woensdag besliste de cholesterolverlagende producten Baygol en Lipobay van de markt te halen. Daartoe werd besloten nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het overlijden van 31 Amerikaanse cholesterolpatiënten in verband bracht met dit medicijn.

Analisten reageerden teleurgesteld op het uit de handel nemen van de cholestrolverlagende middelen. Volgens hen was het succes van de farmadivisie van Bayer immers in grote mate afhankelijk van deze middelen. "Niemand heeft dat zien aankomen", zegt Mark Van der Geest van Rabo Securities. Baycol werd op de markt gebracht in 1998 en is het belangrijkste van de recente producten van Bayer.

Advertentie

"Wij hadden voor 2001 gerekend op een omzet van 1 miljard euro voor Baycol. Voor Bayer moest het product de plaats innemen van Cipro, waarvan het patent verloopt en van Adalat, dat de concurrentie ondervindt van generische geneesmiddelen", aldus analist Robyn Coombs van Merrill Lynch.

Bovendien maakte Bayer donderdag bijzonder ontgoochelende halfjaarresultaten bekend. De chemie- en farmagroep boekte over het eerste halfjaar van 2001 een 23% lagere operationele winst van 1,5 miljard euro. Gedelegeerd bestuurder Manfred Schneider bovendien dat de verwachtingen voor het hele jaar verder verlaagd moeten worden. Het was de tweede keer dit jaar dat Bayer zijn winstprognoses moest aanpassen.

BASF, een sectorgenoot van Bayer, maakte dinsdag ook al tegenvallende resultaten bekend. Mark van der Geest van Rabo Securities meent dat deze bedrijven meer dan gemiddeld geraakt zijn door de slechte gang van zaken in Duitsland. "BASF is een van de meest cyclische bedrijven. Het heeft ook te lijden gehad van de slechte prestaties van de agrochemie."

De problemen bij beide Duitse bedrijven mogen echter niet veralgemeend worden, integendeel. "Een bedrijf als Solvay bijvoorbeeld zit in betere markten en is minder getroffen door de economische achteruitgang", stelt Kenneth Wills, analist bij Fortis Bank.

"Nu het economisch slechter gaat, kiezen sommige beleggers eerder dan voor de pure chemie, voor bedrijven die ook een farmaceutische afdeling hebben. De farmacie kan dan de slechtere gang van zaken in de pure chemie compenseren. Als belegger kun je dan kiezen tussen Bayer, Solvay en Akzo Nobel. Maar na de jongste berichten over Bayer is de kans reëel dat beleggers dat aandeel gaan ruilen voor een van de twee andere."

Advertentie

"Akzo Nobel wacht op de goedkeuring in de VS voor een belangrijk geneesmiddel. De Amerikaanse Food and Drug Administration zal daar volgende week uitspraak over doen", weet Van der Geest. "UCB kon mooie verkoopcijfers voorleggen in de farmaceutische sector en blijft een van onze favorieten", vertelt Cartwright.

Zowel Van der Geest als Cartwright vermelden ook de producenten van industriële gassen BOC en Air Liquide als favoriete aandelen, die van de onrust in de chemiesector kunnen profiteren. De Britse BOC-groep kondigde gisteren aan dat zij in het voorbije kwartaal een zo goed als ongewijzigde winst boekte van 80,9 miljoen pond. Het bedrijf liet ook weten dat het 1.500 mensen aan de deur zet, omdat de verkoop aan de halfgeleiderindustrie op de resultaten van de voorbije driemaandsperiode woog.

Advertentie
Gesponsorde inhoud