Advertentie

Aandelen Agfa onderuit na winstwaarschuwing (koersupdate 15.30 uur)

Eerder op de dag bereikte het aandeel zelfs een historisch dieptepunt van 14,25 euro. Dat is minder dan de helft van de hoogste koers van 29 euro, die een jaar geleden werd bereikt. De inschrijvingsprijs twee jaar geleden bedroeg 22 euro.

Enkel beurshuis Bank Dewaay verlaagt het advies voor Agfa van market performer naar market underperformer. Fortis houdt vast aan het hold-advies, net zoals Bank Degroof. Puilaetco blijft voorlopig bij neutral, maar zal dat advies in de komende dagen herzien. KBC Securities herhaalt het reduce-advies, al verlaagt zij wel de schattingen. Analiste Sylvie Van Houtte rekent nu op een winst per aandeel van 1,11 euro voor 2001 en van 2 euro voor 2002. Eerder verwachtte zij een cijfer van respectievelijk 1,5 en 2,14 euro.

Voor Bruno De Geest van Fortis Bank is deze nieuwe winstwaarschuwing nauwelijks een verrassing. KBC-analiste Van Houtte verwijt de onderneming dat ze veel te laat komt. Al herhaaldelijk vroeg zij het management hoe zij aan de doelstelling van 10% meer winst konden vasthouden, gezien de verdere vertraging van de economie. De analisten van Bank Degroof hadden de bui eveneens zien hangen: zij rekenden zelf al op een nettowinstdaling van 3%. Zij hoeven hun schattingen dan ook niet aan te passen.

De analisten verwachten dat de aandelenkoers op korte termijn verder terrein zal moeten prijsgeven. Het vertrouwen van de beleggers in Agfa heeft immers opnieuw een forse knauw gekregen, meent Bruno De Geest. Naast de operationele moeilijkheden bij Agfa zelf is er bovendien nog steeds het belang van 30% dat het Duitse Bayer wil verkopen. Dit zal blijven zorgen voor neerwaartse druk op het aandeel, meent het voltallige analistenheir. Bovendien verkeert Bayer ook in moeilijkheden. Dit kan de verkoop van dit belang versnellen, meent de Fortis-analist.

Agfa maakt de definitieve tweedekwartaalcijfers op 23 augustus voorbeurs bekend.

Het volledige artikel kan u lezen op Tijd-Nieuwslijn.

Lees hier het persbericht van Agfa-Gevaert.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud