Advertentie

Aandelen steeds minder aantrekkelijk als belegging

In juni trokken de Europese beleggers in totaal 3,3 miljard euro terug uit beleggingsfondsen in aandelen. Dat is een recordbedrag en een rechtstreeks gevolg van de langste periode van dalende markten van de jongste jaren. Wanneer schudden de Europese beurzen de al meer dan een jaar durende baissemarkt van zich af? Volgens analisten van de zakenbank Salomon Smith Barney moet het herstel voor het einde van het jaar intreden. Op dit moment zijn aandelen immers goedkoper dan obligaties, op basis van het veelgebruikte model dat de verwachte opbrengst van aandelen (dividendrendement+groeivoet van de dividenden) afzet tegen de risicovrije opbrengst van staatsobligaties. Bovendien hebben de Europese fondsbeheerders een recordhoeveelheid cash achter de hand om een remonte te ondersteunen.

Een herstel voor de Amerikaanse aandelenmarkten lijkt minder waarschijnlijk, omdat de gemiddelde koers/winstverhouding van de Amerikaanse blue chips met 24 een stuk hoger is dan die voor Europese aandelen (19). (Europese aandelen op vooravond van herstel

Niet elk beurshuis denkt gelijkaardig over de nabije toekomst van de aandelenmarkten. Topeconoom Stephen Roach van Morgan Stanley Dean Witter baseert zich op de afzwakkende economische groei in Europa om verder dalende Europese aandelenkoersen te voorspellen. De Duitse zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein voorspelt een terugval van de Amerikaanse productiviteit en daarop volgend een flinke koersval op de Amerikaanse markten.

Als er al een beursherstel op gang komt, is het weinig waarschijnlijk dat die getrokken zal worden door de chipfabrikanten. Beurshuizen Lehman Brothers en Salomon Smith Barney zeggen dat Intel en Advanced Micro Devices (AMD) een prijzenoorlog voeren op het scherp van de snee. Hierdoor moeten de winstprognoses voor beide bedrijven fors worden verlaagd. (Sombere studies over Intel zetten chipsector op verlies Daarbovenop komt nog de winstwaarschuwing van de Amerikaanse elektronicaketen RadioShack dat de pc-verkopen slabakken.

Typisch voor de Belgische belegger is dat hij afstapt van de Belgische waarden en steeds meer belegt in buitenlandse aandelen. De omzet in aandelen als Photo Hall, Real Software en Kinepolis is sinds 1999 met 90 % gedaald. Enkel Belgische bedrijven met een onberispelijke reputaie kunnen nog op beleggersenthousiasme rekenen: Omega Pharma, Quest for Growth, Fortis, Dexia en Delhaize. De beurshandel in deze waarden steeg de laatste maanden met tientallen procenten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud