Aandelenmarkten zullen lager openen na vergeldingsacties VS

Dat de VS militair zouden reageren op de aanslagen van 11 september in New York en Washington stond als een paal boven water. In die zin komt deze reactie dus helemaal niet onverwacht. Toch brengen de aanvallen van de VS in samenwerking met het VK heel wat onzekerheid met zich mee. Zo weten de markten niet hoe lang deze militaire dreiging zal blijven duren. Bovendien is een terroristische aanslag als een reactie op deze aanslagen niet uitgesloten. De Saudische terrorist Osama bin Laden liet zondag via een videotoespraak weten dat de "heilige oorlog" tegen de VS van start gegaan is en dat de VS zich nooit meer veilig zullen kunnen voelen.

Zo'n onzekerheid weegt op de markten. Hoofdeconoom Freddy Van Den Spiegel van Fortis merkt op dat beleggers in zo'n geval een hogere risicopremie eisen, waardoor de koersen naar beneden zullen gaan. Bovendien zal de economische toestand ongetwijfeld beinvloed worden door de huidige wereldwijde politieke spanningen. Ook al vertraagde de economie reeds voor 11 september, de aanslagen van die dag versnelden deze afkoeling alleen maar. Bij aanhoudende onzekerheid zal een heropleving nog langer op zich laten wachten.

Deze onzekerheid maakt dat aandelenbeleggers zullen overstappen naar veilige havens, zoals goud, kortetermijn overheidsobligaties en nutsbedrijven. Hierdoor zullen de rendementen van kortlopende obligaties tot nieuwe historische dieptepunten zakken. De Amerikaanse obligatiemarkten zijn maandag evenwel gesloten vanwege Columbus Day. Dinsdag zal het rendement op de tweejarige Treasury volgens economen zakken tot 2,5%, tegenover 2,7% bij het slot van vrijdag. De dollar zal volgens economen kunnen profiteren van zijn status als veilige haven. De beleggers zullen volgens Freddy Van Den Spiegel de voorkeur geven aan de dollar ten nadele van de nochtans eveneens relatief beschermde euro.

Analisten verwachten, in tegenstelling tot de Golfoorlog, geen explosie van de olieprijs. Afghanistan is immers geen grote olieproducent. Een forse stijging van de olieprijs zit er pas in als dit uitdraait op een conflict met de Arabische wereld. En daar ziet het op dit moment niet naar uit, meent het analistenheir. Vrijdag betaalde men voor een vat ruwe Brent-olie dat over drie maanden geleverd wordt, minder dan 22 dollar.

De geschiedenis leert ons eveneens dat de aandelen terrein verliezen de eerste dagen na de start van een militair conflict. Gemiddeld speelt de Dow Jones, de oudste index ter wereld, 1,9% kwijt op de eerste dag na de gebeurtenissen. Een week later staat hij 3% lager, maar dan begint meestal het herstel. Dat blijft uit een onderzoek van MarketHistory.com.

Toch wijzen analisten erop dat het bedrijfsnieuws een grotere directe invloed zal hebben op de aandelenmarkten. Jammer genoeg komt er vanuit de bedrijvenhoek niet echt opbeurend nieuws. Zo is Swissair, de grootste Zwitserse luchtvaartmaatschappij, nog steeds dringend op zoek naar vers geld om te kunnen overleven. Zondagavond was er nog steeds geen akkoord over een overbruggingskrediet van 250 miljoen Zwitserse frank van UBS en Credit Suisse. Bovendien maken in de VS ook deze week een aantal bedrijven de cijfers voor het derde kwartaal bekend. Analisten merken op dat de economische vertraging grote slachtoffers heeft gemaakt en vrezen dat de bedrijfswinsten er fors onder geleden hebben. Bovendien zijn de vooruitzichten voor 2002 evenmin verre van rooskleurig.

De vergeldingsacties van de VS hebben volgens economen geen invloed op de rentebeslissing van de ECB op 11 oktober. "Een renteverlaging is op dit moment niet de eerste prioriteit die zal zorgen voor een economische heropleving. De ECB kan best de zaak eerst laten kalmeren. Op die manier zal zij haar monetaire kruit niet verschieten op een moment dat de markten er toch niet op reageren" verduidelijkt Van Den Spiegel. De meeste economen verwachten evenwel toch een Europese renteverlaging, zo bleek uit peilingen van vorige week.

Nadine Bollen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud