Advertentie

Aanslagen in VS vertragen redding van CS2

CS2 werd het slachtoffer van de crisis in de halfgeleidersector. Eind 2000 vroeg het beursgenoteerde bedrijf een voorlopig gerechtelijk akkoord aan. 'Indien de rechtbank dit had geweigerd, hadden we hier vandaag niet gezeten', vertelde gedelegeerd bestuurder Yves de Poorter zijn aandeelhouders dinsdag. Eind juni kreeg CS2 een definitief gerechtelijk akkoord.

Eén van de voorwaarden voor de toekenning van het gerechtelijk akkoord was dat CS2 vers geld moest vinden. Aanvankelijk luidde het dat het bedrijf 13 miljoen euro nodig had om voort te kunnen werken. Maar om wat meer ademruimte te creëren, werd de lat op 27,4 miljoen euro gelegd. Die centen worden opgehaald via een lening waaraan warrants gekoppeld zijn.

Afgesproken werd dat, indien de gemiddelde beurskoers van het CS2-aandeel in de 30 dagen voor de BAV van dinsdag kleiner of gelijk dan 0,5 euro zou zijn, de aandeelhouders zouden stemmen over de opheffing van hun voorkeurrecht ten gunste van de Luxemburgse vennootschap Business 21. Achter die vennootschap gaat volgens De Poorter 'een grote Amerikaanse fondsenverschaffer' schuil. Wie het is, wou De Poorter ook dinsdag niet kwijt. 'De terreuraanslagen in de VS zorgden voor, waardoor de financiering nog niet bezegeld is met handtekeningen. Tot het zover is, moeten we de confidentialiteitsclausule respecteren.'

Advertentie

Het vervelende gevolg hiervan was dat de aandeelhouders dinsdag hun akkoord moesten geven over de opheffing van hun voorkeurrecht ten gunste van 'een of meer op heden niet nader bepaalde derden'. Sommigen waren hier niet gelukkig mee en beslisten niet te stemmen over dit agendapunt. Onder hen was bijvoorbeeld de vertegenwoordiger van Deminor, de organisatie die de belangen van de kleine aandeelhouders behartigt. 'U vraagt ons een substantieel deel van het bedrijf af te staan aan een partij waarvan we de identiteit niet kennen', stelde de Deminor-vertegenwoordiger vast. 'Kijk, we hebben 25 miljoen dollar nodig. Laat ons dat geld zo snel mogelijk binnenhalen, waar het ook vandaan komt', repliceerde De Poorter. 'Het is heel simpel: als we nee zeggen, is er geen CS2 meer.'

Indien de onderhandelingen met de mysterieuze Amerikaanse partij zouden afspringen, moet er snel een nieuwe partner gevonden vonden. Die kan volgens de specificaties van de financiering tot 44,6 procent in CS2 verwerven, ten minste indien alle warrants uitgeoefend worden. Hoe lang CS2 nog kan werken zonder nieuwe centen, kon of wou De Poorter dinsdag niet zeggen. Eind deze maand moet het bedrijf in ieder geval een schijf van 70.000 euro betalen aan de schuldeisers, en ook nog eens ontslagvergoedingen voor 36 ontslagen werknemers, wat het personeelbestand verder verkleint tot 150. Die 150 mensen kunnen 70 procent van de productiecapaciteit van CS2 te garanderen. De jongste tijd wordt evenwel amper 15 procent van de capaciteit benut. CS2 heeft in totaal 28 procent van de jobs geschrapt. 'We hebben lang nagedacht of we meer mensen zouden laten weggaan, want veel werknemers zitten op dit moment een groot deel van hun tijd met hun duimen te draaien. We opteerden ervoor 150 mensen te behouden en hen wat extra trainingen te geven', klonk het gisteren bij CS2.

Over de voortzetting van de activiteiten waren alle aanwezige aandeelhouders het roerend eens: dit moet gebeuren. Vennootschappen waarvan het eigen vermogen beneden een bepaald peil is gezakt, moeten van hun aandeelhouders de toestemming krijgen de activiteit voort te zetten. Hoe lang, moet binnenkort blijken.

LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud