Afgeslankte Best Of Group moet volgend jaar winst maken

De nieuwe meerderheidsaandeelhouders gaan Best Of Group afslanken en herstructureren. Bovenaan het lijstje staat daarbij de verkoop van Best Of Publishing, de verlieslatende uitgeefpoot van Best Of Group. In de overeenkomst over de verkoop van zijn aandelen verplicht Jean de Gheldere zich ertoe de internet-uitgeefpoot te kopen voor 1,91 miljoen euro, tenzij een andere partij meer biedt. Het nieuwe Best Of zal zich toespitsen op marketing- en communicatie.

De uitgeefpoot van Best Of omvat zes internetmagazines, waaronder Inside Internet, Netdirectory, PC World Belgium en het samen met Belgacom uitgegeven Skynet Magazine. Ook het belang van 30 procent in conferentie-organisator First Tuesday Belgium zit bij Best Of Publishing. Best Of Publishing stelt ongeveer 30 mensen tewerk.

De verkoop moet een rendabele Best Of Group opleveren. 'Dit jaar mikken we op een neutraal resultaat door herstructureringskosten', zegt Gelder. 'Voor 2002 rekenen we op een bedrijfswinst van 50 tot 60 miljoen frank.' Zonder Best Of Publishing overkoepelt Best Of Group nog een tiental bedrijven, waar in totaal 250 mensen werken. De belangrijkste filialen zijn het reclamebureau Equinox, het pr-bureau Corporate Wise, en het evenementenbureau Concept Plus. Ook de in maart overgenomen communicatiespecialist PHB blijft in de groep.

Het nieuws over de bestuurswissel maakt een einde aan de geruchtenstroom over onenigheid aan de top van de holding. Niet alle internetstrategieën bleken even succesvol. Afgelopen maand verkocht de groep haar webdesignfiliaal Cromozone aan sectorgenoot DAD, en doekte ze haar internetconsultancypoot Paradigm op. Ook verdween het woord 'internet' uit de naam van de holding.

Best Of Group, toen nog Best Of Internet, ontstond in januari 2000 toen Philippe Gelder zijn reclamebureau Equinox fuseerde met de groep Best Of Publishing van De Gheldere. De twee bedrijven zouden de markt van reclame, uitgeven en consulting bespelen, zowel via de traditionele weg als op het internet. Op 14 april 2000 ging Best Of Internet naar Euro.NM.

De holding boekte vorig jaar een geconsolideerd verlies, aandeel van de groep, van 43,4 miljoen frank op een omzet van 1,13 miljard. De 32,3 miljoen frank afschrijvingen op goodwill en de 42,3 miljoen frank beursintroductiekosten zorgden voor een negatief resultaat uit bedrijfsuitoefening van 20,3 miljoen frank. Het bedrijfsresultaat voor afschrijving op goodwill en IPO-kosten bedroeg 52,7 miljoen frank.

Eric Everard, die via een controlemaatschappij 48 procent van de aandelen in de holding kocht, stelt het kapitaal daarvan open voor de andere managers van Best Of Group, onder wie Gelder, en voor externe investeerders. De controlemaatschappij zal de koers van het aandeel daarbij op 3,76 euro houden. Op Euro.NM daalde het aandeel Best Of Group donderdag met 8,72 procent tot 4,5 euro.

JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud