Afghaanse onderhandelaars dicht bij akkoord

"Vandaag ben ik optimistisch over de mogelijkheid om een gezamenlijke oplossing te vinden", zei Younis Qanooni, de minister van Binnenlandse zaken van de Noordelijke Alliantie. "Ik hoop dat we over twee dagen een alomvattend akkoord hebben bereikt." Een woordvoerder van de Verenigde Naties bleef voorzichtig, maar gaf toe dat de onderhandelaars naar elkaar toegroeien.

Het overleg vlotte vooral omdat de Noordelijke Alliantie flink wat water in de wijn deed. De komst van een internationale vredesmacht was voor delegatieleider Qanooni plotseling geen probleem meer. Woensdag had hij een VN-vredesmacht nog geweigerd, zoals de kleinere delegaties in Bonn hadden voorgesteld. "Eens het overgangsregime op poten staat, hebben wij geen problemen met een internationale vredesmacht", zei Qanooni. Hij benadrukte wel dat de troepen het best uit moslimlanden komen.

Qanooni verzette zich ook niet tegen een politieke rol voor de ex-koning Mohammed Zaher Shah. "De voormalige koning is een nationale en politieke persoonlijkheid en hij kan vast en zeker een rol spelen om de eenheid van het land te garanderen."

De delegatie van de ex-koning eiste in Bonn prompt dat zij het nieuwe staatshoofd mocht leveren. De Noordelijke Alliantie had eerder laten verstaan dat ze de Afghaanse president, Burhanuddin Rabbani, naar voren schoven als politiek leider. Rabbani wordt door de VN nog steeds erkend als het officiële staatshoofd.

De Noordelijke Alliantie en de Groep van Rome, de beweging rond Zaher Shah, dienden donderdag een voorstel in voor een machtsdeling. Zij stelden voor een commissie met twintig leden aan te wijzen die op haar beurt een overgangsparlement moet samenstellen. Dat parlement kiest dan weer een overgangsregering die een nieuwe grondwet moet opstellen. Eens dat achter de rug is, kunnen er verkiezingen komen.

Naar verluidt hadden de Alliantie en de Groep van Rome afgesproken dat ze samen 50 à 60 vertegenwoordigers zouden hebben in het overgangsparlement. Voor de twee andere groepen in Bonn, de Groep van Peshawar en de Groep van Cyprus, waren slechts 10 à 20 zitjes weggelegd in het overgangsparlement. Volgens critici komt het voorstel neer op een machtsdeling tussen de Alliantie en de Groep van Rome. Dat is in tegenspraak met het VN-voorstel voor een coalitie waarin alle bevolkingsgroepen een plaats krijgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud