Afghanistan: tweede golf luchtaanvallen raakt Kandahar (update 4)

VS-generaal Richard Myers zei zondag dat de Amerikaanse troepen een vijftigtal Tomahawk-kruisraketten hebben afgevuurd op terroristische trainingskampen en militaire doelwitten van de Taliban.

De Amerikaanse president George W. Bush bevestigde eerder zondag in een toespraak dat de VS begonnen zijn met vergeldingsacties voor de aanslagen in New York en Washington van 11 september. De Britse premier Tony Blair zei zondagavond dat Groot-Brittannië zowel militair, diplomatiek als humanitair betrokken is bij de vergeldingsacties.

De VS hebben hun aanvallen tegen de Taliban afgestemd met de Noordelijke Alliantie, de oppositie tegen het Taliban-regime in Afghanistan. De troepen van de Noordelijk Alliantie wachten op orders om een grootscheeps grondoffensief te lanceren tegen de Taliban-troepen. Volgens Mohammad Habeel, de woordvoerder van de Noordelijke Alliantie, hadden de aanvallen op Kaboel als doelwitten het presidentieel paleis, het gebouw van de nationale televisie, de luchthaven en luchtafweerinstallaties in het oosten van de Afghaanse hoofdstad. Habeel verklaarde tevens dat de Amerikaanse aanvallen ook militaire sites van de Taliban in Jalalabad (oosten) en de steden Farah (westen) en Kunduz aan de grens met Tadjikistan (noorden) tot doel hadden. "We hebben de informatie gekregen van onze bronnen in de steden."

Tijdens de aanvallen werd gebruik gemaakt van het Pakistaanse luchtruim, zo meldde een officiële bron in Islamabad. Verschillende getuigen binnen de Afghaanse stad Kandahar meldden volgens CNN dat een huis van Taliban-leider moellah Mohammed Omar beschoten werd. De ambassadeur van de Taliban in Islamabad verklaarde evenwel al dat Omar en bin Laden nog altijd in leven zijn.

De eerste golf leek gericht te zijn op een commandocentrum in de buurt van de luchthaven. Er werd tevens melding gemaakt van luchtafweergeschut. Volgens CNN werd tijdens deze eerste aanval een commando- en controlecentrum van de Taliban in de Afghaanse stad Kandahar vernietigd door de aanval. In Kandahar is de basis van de Taliban gevestigd. Volgens de televisiezender heeft een verantwoordelijke van de Taliban in Kandahar zondagavond gezegd dat een cruciaal deel van het centrum op de luchthaven van Kandahar is vernietigd door de eerste aanvalsgolf van de VS. De oppositie van de Noordelijke Alliantie zei zondag dat ook andere steden dan Kaboel en Kandahar geraakt zijn. De woordvoerder van de Taliban meldde daarentegen dat de aanvallen geen "grote schade veroorzaakt" hebben.

De VS hebben zondagavond ook de luchthaven van Herat in het westen van Afghanistan aangevallen. Er waren daar krachtige explosies te horen, zo meldt de Amerikaanse televisiezender CNN. De luchthaven van Herat behoort tot de beste van Afghanistan. Volgens het officiele Iraanse persbureau IRNA zijn in de stad Zarandj, in het zuidwesten van Afganistan, gevechten ontstaan tussen Taliban-soldaten en inwoners van de stad.

De Amerikaanse president zei in zijn toespraak dat de aanvallen gericht zijn tegen de terroristische kampen van de Al Quada, de organisatie van hoofdverdachte Osama bin Laden. Daarnaast worden ook de militaire installaties van het Taliban-regime in Afghanistan geviseerd. Bush bevestigde dat hij de opdracht gaf tot deze aanvallen. Volgens een Amerikaans militair verantwoordelijke zijn de eerste luchtaanvallen gericht tegen trainingskampen van terroristen, sites waar luchtafweergeschut is opgesteld en luchtmachtbasissen.

De operatie wordt geleid door de Verenigde Staten en bondgenoot Groot-Brittannië. De Britse premier Tony Blair heeft zondagavond gezegd dat Groot-Brittannië zowel militair, diplomatiek en humanitair in de vergeldingsacties tegen Afghanistan is betrokken. "De Taliban zijn het ultimatum om Osama bin Laden uit te leveren niet nagekomen en daarom nemen wij deel aan de militaire acties. We zullen niet rusten vooraleer de terroristen gepakt zijn", zo sprak Blair in Downing Street. Blair zei langs militaire zijde de installaties van de terroristische organisatie Al Quaida en de rest van het netwerk van Osama bin Laden te zullen demobiliseren. Groot-Brittannië heeft zondagavond reeds raketten ingezet, die vanuit zee worden afgevuurd.

Op diplomatiek gebied wees Blair erop dat de hele wereld coalitie heeft gevormd tegen het terrorisme. "Deze coalitie heeft alles te danken aan president George Bush, die de tijd heeft genomen om tot deze coalitie op te roepen", aldus Blair. De Britse premier wees er nog op dat het gevaarlijker zou zijn niet te reageren op de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten dan wel te reageren. Volgens Bush zullen ook Canada, Frankrijk en Duitsland aan het offensief deelnemen. In totaal verleenden volgens de Amerikaanse president meer dan 40 landen hun steun aan de acties van de VS.

"De Taliban zullen hun prijs betalen", zo sprak Bush de natie toe. "We zullen alles doen om het hen moeilijk te maken. De militaire acties zijn bedoeld om hen tot gerechtigheid te brengen."

President Bush zei wel dat de acties zich niet tegen het Afghaanse volk zullen richten. "We zijn vrienden van de Afghaanse bevolking, maar vijanden van de terroristen in het land. Deze acties maken deel uit van de strijd tegen het terrorisme en we zullen dit conflict winnen", aldus Bush. Ook Blair wees erop dat Groot-Brittannië de aandacht voor de humanitaire kant van de zaak zeker niet uit het oog zal verliezen. "Wij zullen er alles aan doen om de Afghaanse bevolking te helpen en de 2,5 miljoen vluchtelingen niet te treffen. De bevolking zal worden gespaard".

Afsluitend legde Blair er de nadruk op dat de acties van de VS en Groot-Brittannië geen oorlogsdaden tegen de Islam zijn. "De Islam is een vredige en verdraagzame godsdienst, volledig tegengesteld aan de terroristische acties van Osama bin Laden", aldus Blair. De Taliban lieten zondagavond al verstaan dat zij de aanvallen van de VS beschouwen als "terroristische acties".

Lees hier de volledige mededling van president Bush over de aanvallen van de VS op Afghanistan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud