Agfa-Gevaert: van kwaad naar erger

De halfjaaromzet van Agfa-Gevaert (15,15 euro) daalde met 5,5% tot 2,47 miljard euro. De bedrijfscashflowmarge daalde van 12% tot 10,2% en het bedrijfsresultaat voor herstructureringskosten ging 37% lager tot 45 miljoen euro. De courante nettowinst daalde met een forse 47% tot 0,67 euro per aandeel.

Op kwartaalbasis stellen we een aantal verras-singen vast. De bedrijfsmarges van de divisies "grafische systemen" en

"consumentenbeeldvorming", goed voor respectievelijk 39% en 25% van de omzet, herstelden tegenover het eerste kwartaal.

Verrassend was dat de marge bij de cashkoedivisie, "technische beeldvorming", goed voor 36% van de omzet, daalde van 14,2% in het eerste naar 8,6% in het tweede kwartaal. Dit was te wijten aan hogere verkoop- en productiekosten en hogere investeringen op het gebied van onderzoek in de afdeling medische beeldvorming. Toch verwacht Agfa dat deze marge in het tweede halfjaar terug zal herstellen tot 12,8%. Dit zou niet het geval zijn voor de divisie "grafische systemen". Hier wordt uitgegaan van een lagere marge.

Voor het volledige jaar verwacht Agfa nu een omzetdaling van 4% en een daling van de bedrijfswinst voor herstructureringskosten met maar liefst 35%. We verlagen onze winstschatting voor het volledige jaar tot 1,3 euro per aandeel. Dankzij het plan Horizon, dat eind september zal bekendgemaakt worden, moeten de marges volgend jaar herstellen. Dit plan zal wel nog extra herstructureringskosten vergen. Op een herstel wordt het dus wachten tot volgend jaar. Agfa is te behouden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud