Alcatel Bell snoeit ruim 200 banen weg

De groep Alcatel gaat zoals alle sectorgenoten door een dal, nu de vraag naar telecomproducten teruggelopen is. Dat betekent dat de tering naar de nering moet worden gezet: er wordt gezocht naar mogelijkheden om te besparen en efficiënter te werken. Daarbij komt dat Alcatel besloten heeft om een 'fabriekloos bedrijf' te worden. Daarmee wordt in essentie bedoeld dat vestigingen waar mature volumeproducten gemaakt worden in de etalage staan. In België gaat het om de fabrieken in Gent en Hoboken. De zogenaamde 'industrialisatie-eenheden' blijven binnen Alcatel. Dat zijn fabrieken die instaan voor nieuwe en belangrijke producten, van hun marktintroductie tot de aanmaak in volume.

Die trends leidden tot de twee beslissingen die de directie van Bell gisteren meedeelde op de ondernemingsraad. Geel werd bevestigd in zijn rol als 'industrialisatie-eenheid' voor breedbandtoegangsproducten voor de groep. Dat heeft tot gevolg dat de productie van de S12-telefooncentrale verhuist naar de fabriek van Alcatel in het Duitse Gunzenhausen. 'De S12 past niet meer in de rol die voor Geel weggelegd is', zegt woordvoerster Tru Lefevere van Alcatel Bell. De ontwikkeling en de wereldwijde commercialisatie van de centrale blijft wel een taak van Bell. Dat neemt niet weg dat met de verhuizing van de productie, die geleidelijk wordt doorgevoerd, een stuk geschiedenis van Bell verdwijnt. De populaire S12 is een van de producten die het bedrijf groot maakten. Na de verhuizing zal Alcatel in ons land geen klassieke telefooncentrales meer bouwen.

De tweede maatregel is dat, omwille van de industriële logica, de samenstelling van ADSL-racks volledig gecentraliseerd wordt in Hoboken. Tot nog toe gebeurde dat gedeeltelijk in Geel. ADSL-racks zijn rekken met apparatuur voor snelle internettoegang die in telefooncentrales geplaatst worden. 'De centralisatie in Hoboken is logisch omdat de componenten voor de racks vandaar komen', aldus Lefevere.

Die twee beslissingen en de technologische evolutie leiden tot de genoemde afvloeiingen. Die evolutie maakt dat hetzelfde werk almaar met minder mensen kan. 'In Geel maakte men vorig jaar kaarten voor racks met vier ADSL-lijnen, nu met 12 en volgend jaar met 24', gaf de woordvoerster als voorbeeld. In Geel alleen gaan 120 banen (100 arbeiders en 20 bedienden) verloren, waarvan 17 door brugpensioen. In de fabriek werken nu 900 mensen, van wie 200 bedienden. De directie wou gisteren niet kwijt welke oplossingen ze in petto heeft voor de mensen die niet in aanmerking komen voor brugpensioen. 'Dat maakt deel uit van de onderhandelingen maar we willen ontslagen zoveel mogelijk vermijden.' Bij de vakbonden wordt gezegd dat de mogelijkheden niet zo groot zijn.

Geel wordt, zoals andere Belgische vestigingen, ook getroffen door het voornemen van het bedrijf om zoveel mogelijk tijdelijke contracten niet te verlengen. Volgens Lefevere werken er in Geel nu 130 tijdelijken. 'Een pak van die contracten wordt niet verlengd.' Volgens de socialistische bediendenbond wordt het aantal herleid tot nul. Alcatel wil het dit jaar wereldwijd met 4.000 tijdelijken minder doen. Alcatel Bell, dat 2000 afsloot met 4.536 mensen, kampt ook met een aanwervingsstop en moet het aantal consultants en interims sterk terugdringen. In de eerste jaarhelft waren er nog 200 aanwervingen en verlieten 300 mensen het bedrijf door natuurlijk verloop.

Er was donderdag geen nieuws over de verkoop van Gent en Hoboken. De directie maakte echter andermaal duidelijk dat ze zo snel mogelijk aan tafel wil gaan zitten met de bonden om te praten over oplossingen voor de economische werkloosheid in Gent. 'Het is niet uit te sluiten dat Gent bij een tweede herstructureringsgolf betrokken wordt', aldus een vakbondsafgevaardigde. Dat zou doen terugdenken aan 1995 en 1997 toen Bell telkens tweemaal saneerde. De bonden hadden de gisteren aangekondigde maatregelen zien aankomen. Ze zijn opgelucht dat Geel bevestigd wordt als belangrijk voor de groep omdat ze gevreesd hadden dat de fabriek ook zou worden afgestoten. 'Maar we willen eerst zien welke projecten naar Geel zullen vloeien en wat die betekenen voor de werkgelegenheid. We zijn niet zo enthousiast over de toekomst van de Alcatel-productiehuizen in Europa.' BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud