Alle verdachte brieven na eerste testen negatief

In de enveloppes zat telkens bruin of wit poeder, maar om welke stof het precies gaat, moet blijken uit verder onderzoek. Er zijn nog altijd testen aan de gang.

Het poeder kan alleen de antrax-bacterie bevatten, zo zegt dokter René Snacken, adviseur bij Volksgezondheid. "De kans dat er andere ziektekiemen mee verspreid worden is haast onbestaande".

Als er al een antrax-besmetting zou gebeuren is die goed te behandelen met antibiotica, aldus Snacken. "Wanneer er snel ingegrepen wordt, is elk soort antibiotica dat in België op de markt is, efficiënt voor de bestrijding van de ziekte".

Een biologische aanval is het makkelijkst uit te voeren met de antrax-bacterie, analyseert de arts. "Die ziekte is immers nooit uitgeroeid en de bacterie kan nog zowat overal op het platteland worden aangetroffen", zo zegt hij. "Een aanval met pokken ligt veel moeilijker, omdat die ziekte niet meer voorkomt en alle labo's in landen die de conventie van Genève tekenden, de virussen hebben vernietigd. Bovendien is het pokken-virus minder makkelijk te manipuleren, aldus Snacken. Toch beslisten Nederland en Frankrijk al opnieuw een pokkenvaccin aan te maken. België wil dat die beslissing op Europees niveau genomen wordt.

Alle urgentiediensten in België werden zaterdag verwittigd over de behandeling van miltvuur en de te volgen procedure. Maandag zijn ook de ziekenhuizen en huisartsen op de hoogte gebracht. Verder wordt er intensief samengewerkt met de kabinetten van Binnenlandse Zaken, Justitie en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ongeruste burgers kunnen voor informatie terecht op de website www.health.fgov.be.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud